Munca la negru, în "creştere"
Numărul insuficient de inspectori de muncă generează munca fără forme legale, care este un fenomen ce a luat amploare şi care ar putea fi diminuat dacă la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Articol de Laura Stoican, Olt, 28 Septembrie 2011, 16:23
Numărul insuficient de inspectori de muncă generează munca fără forme legale, care este un fenomen ce a luat amploare şi care ar putea fi diminuat dacă la Inspectoratul Teritorial de Muncă ar avea mai mulţi inspectori decât în prezent şi s-ar putea face mai multe controale.
Şeful Serviciului de Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Olt, Radu Ţucă, a arătat miercuri, în cadrul Comisiei de Dialog Social, că, de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost depistate peste 200 de persoane, care lucrau fără forme legale de angajare în timp ce în 2010, tot anul au fost descoperite doar 143 de angajaţi "la negru".
Radu Ţucă a menţionat că cei mai mulţi angajaţi fără documente legale lucrau în domeniul construcţiilor, urmat de confecţiile textile, pază şi protecţie, comerţ, baruri, restaurante.
Reprezentantul ITM a spus că amploarea fenomenului de "muncă la negru" se poate doar estima şi diminuarea lui depinde în mare măsură de numărul de controale ale inspectorilor de muncă.
Radu Ţucă a explicat că, s-ar putea face mai mult, ar putea creşte numărul de controale, dar deocamdată sunt numai 10 inspectori.