Mugur Isărescu: BNR are legături de tradiţie cu Casa Regală a României
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat că BNR s-a putut dezvolta de-a lungul timpului şi datorită ocrotirii de care a beneficiat din partea familiei regale.
Articol de Daniela Vasilescu, 20 Iulie 2016, 11:19
Banca Naţională are legături de tradiţie cu Casa Regală a României - a arătat guvernatorul Mugur Isărescu la o dezbatere prilejuită de lansarea volumului "Anul Regal: Jurnalul jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României".
Mugur Isărescu a subliniat, de asemenea, că BNR s-a putut dezvolta de-a lungul timpului şi datorită ocrotirii de care a beneficiat din partea familiei regale.
Mugur Isărescu: "Amintesc în acest sens vizitele la Banca Naţională pe care Regele Mihai le-a făcut ca mare voievod de Alba Iulia, la 17 martie 1932, apoi la 6 februarie 1940, apoi ca suveran al României Maiestatea Sa a vizitat Banca Naţională şi Monetăria Băncii Naţionale, în primăvara anului 1945, când a asistat, alături de Regina Mamă, la unul din momentele baterii Medaliei "Ardealul Nostru", cunoscută impropriu sub denumirea de "Cocoşel" şi propriu sub denumirea de "Trei Regi"."
La sediul BNR a fost proiectat şi filmul documentar "Războiul Regelui", care prezintă modul în care Regele Mihai şi Armata Română au orchestrat momentul 23 august 1944, când cea mai gravă conflagraţie mondială a fost scurtată cu 200 de zile, fiind salvate sute de mii de vieţi, potrivit istoricilor.
" Ziua de astazi are o importanta deosebita si as vrea sa o evoc in cateva cuvinte. Foarte putine sunt institutiile pe care , epoca noastra, cea de dupa 1990 , au pastrat intr-un mod atat de exemplar si atat de viu memoria Romaniei institutionale si prin ea memoria natiunii noastre asa cum a facut-o Banca Nationala a Romaniei. Ea este o institutie fundamentala a statului si este, de asemenea, o expresie a libertatii noastre nationale, este si un instrument al mandriei nationale. In aceasta lunga viata pe care Banca Nationala a petrecut-o alaturi de Casa Regala cel mai important adjectiv care i se potriveste Bancii Nationale este aceea ca este un tezaur al memoriei " , a declarat Alteta Sa Regala, Principele Radu.
" Faptul ca suntem in luna in care, la 26 de ani dupa 1990, presedintele Romaniei a promulgat legea care reaseaza coroana pe crestetul acvilei din stema de stat a Romaniei refacand, de fapt, intr-un simplu desen care ascunde o grea, profunda semnificatie de istorie si de sens, ceea ce mai bine de 60 de ani au compromis dictaturi si regimuri autoritare. Este un semn fast, fara indoiala, caruia astazi i se dedica o carte. Volumul " Anul regal. Jurnalul jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei”este un foarte modest omagiu celor 150 de ani de regalitate romaneasca. Modest si in egala masura plin de substanta, si aceasta este si credinta celor doi editori, ca istoria poate fi explicata intotdeauna simplu. Dar modestia este doar o aparenta, pentru ca, Dinastia Romana nu are nevoie de monumente, istoria moderna a Romaniei fiind de fapt monumentul regalitatii romanesti" , a declarat istoricul Mihai Razvan Ungureanu.
Coordonatorii volumului “ Anul regal. Jurnalul jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei” sunt Daniel Șandru si Alexandru Muraru.