MS descurajează exporturile paralele de medicamente
De când România a adoptat cel mai mic preţ european pentru medicamente, cantităţi importante pleacă legal, printr-un comerţ paralel, în alte ţări.
Articol de Adriana Turea, 23 Februarie 2013, 13:43
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii le-au cerut vineri producătorilor internaţionali de medicamente din România să descurajeze aşa numitele exporturi paralele, prin care medicamentele de pe piaţa românească sunt, de multe ori, vândute în alte state europene, unde preţurile sunt mai mari.
De când România a adoptat cel mai mic preţ European pentru medicamente, cantităţi importante pleacă legal, printr-un comerţ paralel, în alte ţări şi devin extrem de greu de găsit în farmacii.
Un proiect postat pe site-ul Ministerului îsi propune să-i oblige pe distribuitori să declare traseul medicamentelor, din momentul în care acestea patrund în ţară şi până ajung la pacient.
Proiectul de ordin va reglementa nu numai stocurile de medicamente care sunt introduse în Romania, ci ş stocurile care ajung în farmacie.
Coordonatorul grupului de Comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Sorin Popescu, susţine că documentul nu contravine legislaţiei liberei circulaţii a mărfurilor în Uniunea Europeană și că exportul paralel se va desfăşura în continuare, însă actul va impune ca pacientul român să benefiecieze în primul rând de medicamente.
Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană spune că prin acest proiect de ordin se doreşte limitarea exportului paralel şi depistarea medicamentelor contrafăcute.
Audio: Adrian Pană despre stocarea informaţiilor privind circuitul medicamentelor.
Una dintre propunerile distribuitorilor este să se scurteze termenul de plată al medicamentelor şi astfel farmaciile ar deveni mai atractive.
Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor din România, Viorel Vasile, menţionează că intenţia este bună, dar fiecare firmă va ajunge să se blocheze, o perioadă mare de timp, pentru aceste raportări.
Audio: Viorel Vasile afirmă că Agenţia Naţională a Medicamentului nu va putea să stocheze toate datele transmise.
La rândul său preşedintele Agenţiei Naţionale a medicamentului, Marius Savu, precizează că urmărirea traseului medicamentelor se va face în mai multe etape şi că în prima etapă vor fi supravegheate medicamentele faţă de care există suspiciuni că sunt contrafăcute.
La mijlocul anului, va intra în vigoare o directivă europeană pentru medicamentele contrafăcute care va impune raportarea drumului parcurs de medicament din momentul în care s-a făcut importul şi până când acesta ajunge la pacient.