Modificări importante ale Codului Rutier
Articol de Alex Lancuzov, 11 Decembrie 2019, 12:00
Modificarea Codului Rutier: Poliția va putea dispune ridicarea mașinilor și de pe trotuar nu doar de pe carosabil
Agenții de la Poliția Rutieră sau de la Poliția Locală vor putea dispune ridicarea mașinilor staționate neregulamentar și de pe trotuare nu doar de pe partea carosabilă, potrivit unui proiect de lege aprobat, cu largă majoritate, ieri, în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților.
Inițiatorul proiectului, deptatul Cătălin Drulă, a explicat că este nevoie de ridicarea mașinilor parcate neregulamentar nu doar de pe trotuare, unde se împiedică trecerea pietonilor sau de la intrările în instituțiile publice ci și de pe spațiile verzi : ,,Cătălin Drulă: Este vorba şi despre maşinile care sunt parcate pe spaţii verzi. Am văzut pe Calea Victoriei un spaţiu verde recent amenajat în cadrul reorganizării bulevardului cu iarbă şi flori, nu a mai găsit loc şi a urcat aşa frumos pe panta aia, lăsând urmele în gazonul ăla proaspăt amplasat, pe mulţi bani, cu o maşină 4 x4 - cu astea poţi să urci aşa. Ce faci? Poliţia vine şi se uită şi pune o amendă de 500 de lei. Camera Deputaților, în calitate de For Decizional va da votul final.
Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar este serviciu public din 2016 și se aplică la nivel național.
În București, de exemplu, Primăria Generală ridică mașinile de pe marile bulevarde taxa de ridicare, transport și depozitare fiind 550 de lei la care se adaugă amenda pentru staționare neregulamentară, minimum 290 de lei ( dacă se achită în 15 zile). Recuperarea mașinilor se poate face de pe Bulevardele Metalurgiei și Timișoara. Tariful este asemănător și la Primăria Sectorului 3, singura primărie de sector care are un astfel de serviciu.
Foto : Parcarea Primăriei sect. 3 din Strada Releului unde sunt depozitate mașinile ridicate