Mobilitatea forţei de muncă, discutată la ECOFIN
Articol de Radiojurnal, 06 Aprilie 2019, 17:24
Ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, afirmă că mobilitatea forţei de muncă provoacă cele mai mari divergenţe între statele puternic industrializate şi cele mai puţin dezvoltate pentru că această poate influenţa semnificativ creşterea economică a fiecărui stat.
Problema figurează pe ordinea de zi a celei de-a doua sesiuni a reuniunii ECOFIN, care are loc astăzi la Bucureşti, şi la care participă peste 40 de delegaţii, miniştrii europeni de finanţe, comisari europeni şi guvernatorii băncilor centrale.
Aceştia vor discuta despre impactul mobilităţii forţei de muncă asupra erodării bazei de impunere în ţara de origine şi despre rolul fiscalităţii în susţinerea creşterii economice.
Eugen Teodorovici: O discuţie trebuie purtată în mod egal, de ambele părţi, pentru a vedea care este soluţia de echilibrare a acestei situaţii, pentru că altfel, ţări precum România sau altele din restul Europei sau ţări mai mici, care pot asigura toate condiţiile pe care, să spunem, /.../ le caută în alte ţări din vest, pot avea mari probleme în zona economică şi nu numai, deci sunt fel de fel de alte efecte negative pentru economia noastră în principal. Rolul taxării cu privire la mobilitatea forţei de muncă, pentru că sunt foarte multe elemente care pot fi afectate, nu doar încasări la buget, nu doar lipsa forţei de muncă efective, ci foarte multe efecte în lanţ, şi de-asta spun că este o discuţie care până acum nu a fost votată aşa, în substanţă, aşa cum ar fi trebuit să fie purtată.