"Miting-mamut" în Piaţa Victoriei din Bucureşti
Peste 15 mii de sindicalişti au participat, în Bucureşti, la mitingul marilor confederaţii sindicale de Ziua Internaţională a Muncii Decente (galerie foto).
Articol de Ionuţ Dragu, 06 Octombrie 2009, 15:50
În faţa clădirii guvernului din Bucureşti s-au adunat mii de salariaţi, şomeri, pensionari şi studenţi din toată ţara pentru a participa la mitingul organizat de marile confederaţii sindicale de Ziua Internaţională a Muncii Decente. Potrivit Jandarmeriei române în Piaţa Victoriei s-au strâns aproximativ 15.000 de oameni care au scandat împotriva actualului guvern şi a legii de salarizare unitare.
Sub genericul "Guvernanţi gândiţi-vă la oameni", sindicalişti din Piaţa Victoriei, din Capitală, au militat pentru o muncă decentă.
Manifestaţia vine la doar două zile după greva generală de 24 ore la care au participat toţi bugetarii. Din Piaţa Victoriei, reporterul România Actualităţi Cătălin Trandafir a transmis că spaţiul destinat mitingului din Piaţa Victoriei a devenit aproape neîncăpător.
Revendicările celor patru confederaţii - BNS, CSDR, CNSLR Frăţia şi Cartel Alfa sunt:
- salarul minim pe economie garantat în plată de 740 RON în 2010 şi 1.300 RON în 2014, aceasta însemnând 50% din salariul mediu pe economie;
- refacerea grilelor de salarizare în conformitate cu principiile şi criteriile convenite;
- dezvoltarea economiei naţionale;
- pactul pentru ocupare, în vederea ocupării a noi locuri de muncă stabile şi protecţia lucrătorilor;
- asigurarea protecţiei lucrătorilor aflaţi temporar fără locuri de muncă şi majorarea pensiilor.
În Piaţa Victoriei, liderii celor patru confederaţii sindicale, precum şi preşedinţi a numeroase federaţii din sectorul bugetar şi din economia reală afiliate la structurile naţionale, au susţinut declaraţii.
Protestul a dus la restricţionarea traficului rutier până la ora 18:00.
Protestatarii veniţi din toată ţara au, în afară de faptul că vor să marcheze Ziua Mondiale a Muncii Decente, "sunt preocupaţi de viitorul lor, de valoarea salariului minim care a rămas blocată într-o valoare care nu mai are legătură cu anul 2009", a adăugat la începutul mitingului Marius Petcu.
De asemenea, a continuat preşedintele CNSLR-Frăţia "vorbim de o nouă politică de ocupare a forţei de muncă pentru că marile proiecte de investiţie nu sunt vizibile şi se vorbeşte foarte mult despre disponibilizări de personal".