Mircea Diaconu: "Mandatul de senator este încă valabil"
Agenţia Naţională de Integritate spune că Mircea Diaconu ar fi obligat să demisioneze din funcţia de senator. Mircea Diaconu susţine însă că Senatul l-a declarat compatibil.
Articol de Bogdan Isopescu, 20 Iunie 2012, 16:29
O serie de controverse au succedat decizia fostului ministru al Culturii, Mircea Diaconu, de a se retrage din guvern.
Odată declarat definitiv incompatibil de către instanţa supremă, ar trebui, susţin cei de la Agenţia Naţională de Integritate, ca Mircea Diaconu să nu mai poată ocupa funcţii publice timp de trei ani, cu referire, inclusiv, la funcţia de senator.
Cu toate acestea, toate instituţiile implicate par să interpreteze diferit cazul şi se referă la texte diferite din legislaţie.
Conform logicii sau legislaţiei invocate de Agenţia Naţională de Integritate, Mircea Diaconu ar fi trebuit să renunţe de la începutul mandatului de senator, la funcţia de director de teatru.
De cealaltă parte, Mircea Diaconu spune că a solicitat Senatului un punct de vedere, în acest sens, iar legislativul a spus că este compatibil.
Cu toate acestea, în noiembrie 2011, încercând să rezolve într-un fel sau altul această contradicţie dintre instituţii, Mircea Diaconu demisiona din funcţia de director de teatru.
Acesta ar fi argumentul bunei credinţe invocat de senatorul PNL.
În opinia sa, mandatul de senator este încă valabil iar demisia de la guvern este o chestiune personală, nu impusă.
"Eu mă retrag din guvern, deci, nu sunt dat afară din guvern de nimeni, mai ales că dacă se pune ceva în discuţie, se pune, cumva, mandatul de senator şi nu de ministru. Nu este nici o hârtie emisă de ANI de interdicţie a mea de a ocupa vreo functie publică timp de trei ani, ş.a.m.d", a declarat Mircea Diaconu.
Însă, Agenţia Naţională de Integritate spune că oricâtă bună credinţă ar fi încercat Mircea Diaconu să arate, incompatibilitatea timp de doi ani a existat.
Ca atare, preşedintele Ani, Horia Georgescu, spune că Mircea Diaconu ar fi obligat să demisioneze din ambele funcţii: din cea de senator, pentru că a fost dovedită incompatibilitatea, iar din cea de ministru, pentru că Mircea Diaconu, conform legislaţiei, nu mai poate ocupa nici o funcţie publică, timp de trei ani.
"Legea impune, în mod clar, imperativ, sancţiunea revocării din funcţie.
"O va face Senatul României, după redactarea sentinţei sau după obţinerea unui certificat de grefă, noi vom trimite o adresă la preşedintele Senatului, care o va înainta Biroului Permanent.
"Este, practic, o formalitate, pentru respectarea unei decizii definitive şi irevocabile, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a declarat Horia Georgescu.
Cazul lui Mircea Diaconu, "cântărit pe baza unor texte de lege diferite"
Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, spune că, în momentul de faţă, lucrurile sunt cam complicate, pentru că fiecare instituţie cântăreşte cazul Mircea Diaconu cu instrumente diferite şi pe baza unor texte de lege la fel de diferite.
"Senatul, având la îndemână un text care exceptează de la starea de incompatibilitate funcţiile şi activităţile în domeniul artistic.
"Funcţie în domeniul artistic, Senatul a interpretat că este şi cea de director de teatru.
"Înalta Curte a considerat că toate celelalte funcţii în domeniul artistic sunt exceptate, mai puţin cea de director de teatru.
"Fiind ordonator de credite, ar fi într-o stare de incompatibilitate", a declarat Toni Greblă.
Ca atare, mai spune Toni Greblă, până când Înalta Curte nu va face publică hotărârea, Senatul nu poate face decât speculaţii, şi nu poate lua nici o decizie.
Nominalizările la Cultură, după plecarea lui Mircea Diaconu, şi la Educaţie, unde este interimar Liviu Pop, vor fi anunţate miercuri, a precizat premierul Victor Ponta.