Minorităţile din Arad "nu au probleme" de convieţuire cu românii
Ungurii, svabii-germani, ucrainienii, evreii şi slovacii din judeţul Arad spun că în atâţia ani de convieţuire, au împrumutat elemente din modul de viaţă al românilor.
Articol de Ioan Suciu, 20 Septembrie 2014, 11:50
Cea mai mare problema a minoritatilor de la Arad este ca "nu au nicio problemă" de convietuire cu romanii.
Festivalul minoritatilor de la Arad s-a incheiat in cursul serii cu o parada a minorităților naționale in acordurile Orchestrei de fanfara slovaca "Nadlacanka" din Nădlac.
Au participat peste 300 de membri ai ansamblurilor şi formaţiilor folclorice ale sarbilor din Arad ,slovacilor din Nadlac,ale tinerilor maghiari de la Liceul Csiky Gergely.
Au mai fost prezenti svabii nemti de la Centrul Cultural Banat-Ja, ansamblul "Balgarce" din Vinga, formaţia de dansuri tradiţionale ţigăneşti a Complexului "Curcubeul" din municipiul Arad, Comunitatea ucrainienilor cu grupul vocal Lileia din Dud.
Spectacolul din Parcul Eminescu se încheie cu evoluţia Ansamblului "Zarandul" al Palatului Copiilor, care va prezenta o suita de dansuri populare traditionale din Ţara Zarandului.
În parc a fost amenajată şi expozitia "Traditii ale minorităţilor nationale din judeţul Arad", unde au putut fi admirate produse tradiţionale, şi diverse obiecte aparţinând etniilor din municipiul şi judeţul Arad.
Sute de ani de convieţuire în armonie
Manifestarea a ajuns în acest an la cea de-a IX-a ediţie şi reflecta coabitarea celor nouă minorităţi etnice din judeţul Arad cu majoritatea populaţiei locale precum si evidentierea celor mai valoaroase aspecte din viaţa minorităţilor care convieţuiesc de sute de ani, în armonie, în municipiul şi judeţul Arad.
Ungurii spun ca de la romani au imprumutat modul activ de viata.
La fel svabii-germani din Aradul Nou apreciaza ca in sutele de ani de convietuire cu romanii au devenit mai ospitalieri si mai putini exacti in timp ce ucrainienii au invatat ce inseamna tenacitatea si puterea de munca.
Evreii atatia cat au mai ramas apreciaza ca felul de a fi a romanilor de a se descurca in orice imprejurare este un punct forte asimilat de catre comunitate.
Nu in ultimul rand slovacii de la Nadlac in cele doua veacuri de cand au sosit pe aceste meleaguri au invatat ca mancarurile romanesti sunt mai satioase pentru cei care muncesc din greu la camp.
In consecinta cea mai mare problema a minoritatilor de la Arad este ca "nu au nicio problemă" de convietuire cu romanii.