Ministrul sârb al educaţiei, în vizită la Timişoara
Ministrul sârb al educaţiei, Tomislav Jovanović, a vizitat vineri, la Timişoara, singurul liceu cu predare în limba sârbă din România, Liceul "Dositei Obradovici".
Articol de Alina Bujancă, 07 Decembrie 2013, 09:28
Ministrul sârb al educaţiei, ştiinţei şi dezvoltării tehnologiei, Tomislav Jovanović, a vizitat vineri, la Timişoara, singurul liceu cu predare în limba sârbă din România, Liceul "Dositei Obradovici" şi s-a întâlnit cu reprezentanţii minorităţii sârbe din Banat.
Ministrul educaţiei, ştiinţei şi dezvoltării tehnologice din Serbia, Tomislav Jovanović, a subliniat importanţa acestei instituţii în păstrarea culturii tradiţiilor şi limbii minorităţii sârbe.
Acesta a afirmat că România şi Serbia au o bună colaborare în ceea ce priveşte grija faţă de minorităţile naţionale din cele două ţări, fiind un exemplu pozitiv în ceea ce priveşte respectarea drepturilor acestora.
Întrebat dacă românii din Serbia, respectiv din Valea Timocului, se bucură de aceleaşi drepturi la educaţie ca şi sârbii din România, Tomislav Jovanović a răspuns afirmativ.
"Românii din Serbia se bucură de aceleaşi drepturi, care le sunt conferite sârbilor în România. Noi am făcut o anchetă şi conform acesteia am deschis şcolile în limba română. Dar numărul elevilor care s-au înscris în aceste şcoli este mult mai mic decât numărul locurilor disponibile.
"Au fost create în cadrul universităţilor şi catedre pentru pregătirea învăţătorilor şi a profesorilor de limba română. Pentru introducerea studiului şi în limba română, Serbia a primit din partea OSCE note pozitive.
"Suntem dispuşi să creştem numărul de clase şi în şcolile generale şi în licee, din păcare, cu o constatare, că nu avem cadre didactice pentru acest proces de învăţământ", a declarat Tomislav Jovanović.
Serbia "are de recuperat"
Eugen Gherga, de la Institutul Intercultural din Timişoara, bun cunoscător al situaţiei din Valea Timocului, declară însă că românii din Serbia luptă de ani de zile pentru a beneficia de învăţământ în limba maternă şi că Serbia mai are mult de recuperat în această direcţie.
"Au încercat să oprească părinţii care le cereau copiilor să se ducă la şcoli în Serbia, să înveţe româna şi au de recuperat odată cu preluarea de manuale, aşa cum este limba română literară, în aşa fel încât ceea ce se întâmplă în România cu sârbii să se întâmple şi în Serbia cu românii.
"Aşa că ministrul educaţiei, care se află la Timişoara, ar putea să vadă cum învaţă sârbii în România, cum au pregătite de către statul român facilităţile pentru ca să-şi prezerve cultura, tradiţiile lor şi inclusiv religia, similar să procedeze şi în Serbia", a declarat Eugen Gherga.
Reprezentatul Institutului Cultural din Timişoara a mai spus că şi Biserica Ortodoxă Română din Serbia este supusă unor persecuţii şi că ţara vecină trebuie să facă eforturi pentru a-şi respecta angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte minorităţile naţionale.