Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre cauzele poluării din București
Ministrul mediului, Tanczos Barna, a fost invitat în emisiunea Probleme la zi, la Radio România Actualități.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Februarie 2022, 13:17
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 februarie, ora 12:11) - Realizator: Alexandra Andon - Ni s-a alăturat - și îi mulțumesc foarte mult pentru prezență - ministrul mediului, domnul Barna Tanczos. Bună ziua!
Tanczos Barna: Bună ziua! Vă salut pe dumneavoastră şi pe colegul...
Realizator: Domnul Mircea Fechet.
Tanczos Barna: L-am recunoscut după voce.
Realizator: Ştiți, față de explicația care a venit din partea autorităților în legătură cu această poluare record, un ascultător remarcă: poluatorii nu au nicio vină, natura e de blamat. E ironic, domnule ministru.
Tanczos Barna: Este ironic. Da.
Realizator: Şi atât? Asta este explicația?
Tanczos Barna: Eu nu pot să fiu nici ironic şi nu pot să dau explicații altfel decât pe măsurători și pe chestiuni ştiinţifice concrete. Da, într-adevăr, există o tendință de responsabilizare a unor comunități pentru toată poluarea din București. Inclusiv în minutele pe care le-am am constatat acest lucru. Este lucrul cel mai simplu să spunem că anumite comunități sunt singurele responsabile pentru poluarea din București. Este o greșeală. Ceea ce am văzut ieri și azi noapte este un fenomen - natura, da - un fenomen de inversiune termică și de perioadă fără mișcări orizontale de mase de aer. Aceste fenomene au crescut riscul de apariție a acestor poluări la nivelul solului. Cu siguranță, pot exista regiuni, oraşe, localități unde au contribuit și alte surse decât traficul, încălzirea rezidenţială şi poluarea industrială standard care există în anumite regiuni. Eu constat încă în continuare că sunt foarte multe persoane care încearcă să dea vina strict pe acele arderi ilegale. Ele există. Nu neagă nimeni, tocmai de aceea sunt foarte multe controale, tocmai de aceea sunt confiscări de mijloacele de transport, tocmai de aceea au fost făcute arestări în zona Sinteştiului, de exemplu, unde s-au făcut controale cu zeci, chiar peste 100 de jandarmi, unde colegii noi au fost atacați, colegii noi de la Garda de Mediu. Deci aceste lucruri există, din păcate, dar lucrurile trebuie analizate în complexitatea lor și în ansamblul factorilor care contribuie la ele. Nu putem să negăm că aceste fenomene contribuie semnificativ, în anumite perioade, la creşterea poluării, datorită faptului că nu există dispersie. Alaltăieri, de exemplu, a fost o creştere a poluării în 10, 20 de orașe, punctele roșii au fost dispersate pe tot sau aproape pe tot teritoriul țării. Nu doar Bucureștiul se confruntă cu asemenea situații. Şi ţara nu se rezumă la capitală./dsirbu
Realizator: Ați vorbit despre controalele repetate făcute de Garda de Mediu; situația, așa cum ați descris-o, ați mai descris-o și în luna decembrie, spre exemplu. Au continuat acele controale în ianuarie, în februarie? Cu ce rezultate?
Tánczos Barna: Da, permanent au continuat controalele, am asigurat permanență prin Garda de Mediu, au fost patrule în fiecare weekend, sâmbătă și duminică; de foarte multe ori au fost constatate arderi ilegale și au fost confiscate cantități de deșeuri. Eu văd acest tip de comunicare și această dezinformare în mod constant, dar, încă o dată...
Realizator: Despre ce dezinformare, la ce vă referiți?
Tánczos Barna: cea pe care am văzut-o, atât, nu comentez altceva.
Realizator: Adică ce? Despre ce e vorba? Care e dezinformarea?
Tánczos Barna: V-am spus la început, este dezinformare cu privire la sursa poluării. Nu putem să spunem că doar comunitățile respective sunt responsabile.
Realizator: Am înțeles.
Tánczos Barna: În Bucureşti trebuie să existe plan de îmbunătățire a calității aerului. În Bucureşti, Primăria este respnsabilă de măsurile de reducere a poluării, Ministerul Mediului face controale și dă amenzi, dar autoritățile locale sunt cele care gestionează la nivel local, în toată țara, atât problema deșeurilor, cât și problema de îmbunătățire a calității aerului. Infringementul care este împotriva României este împotriva unor localități, unor orașe care nu și-au făcut datoria, unor orașe din cauza cărora țara o să fie condamnată în cazul în care nu își fac planurile de îmbunătățire a calității aerului, va fi condamnată România dacă aceste orașe nu ăși implementează planurile de îmbunătățire a calității aerului. Este și motivul pentru care m-am întâlnit de mai multe ori cu primarii din aceste municipii, explicându-le că țara are de pierdut și de suferit din cauza /.../
Realizator: Și ce v-au răspuns? V-a răspuns, spre exemplu, primarul Bucureștiului, dacă l-ați întâlnit, v-a răspuns că sunt arderi ilegale în jurul Bucureștiului, acolo unde nu are control sau ce va spus?
Tánczos Barna: Rugămintea mea repetată este să nu ne rezumăm la Bucureşti, pentru că Bucureştiul nu este toată țara și avem și Iașiul, și Brașovul, și Timișoara, și Clujul cu probleme. Sunt localități care, toate, au această procedură pe diverse tipuri de poluanți. Da, Bucureștiul încă nu a avut /.../ în momentul respectiv; între timp, am înțeles că în luna ianuarie s-a semnat un contract de prestări servicii pentru elaborarea planului de îmbunătățire a calității aerului. Lucrurile au început să se miște și în Bucureşti, dar până la implementare mai este, pentru că măsuri concrete de reducere a poluării în București încă sunt foarte, foarte puține./lbadiu/dsirbu
Realizator: Domnule ministru, propuneați, spuneați că veți susține și niște modificări legislative, și anume ca arderea ilegale de deșeuri să nu mai fie contravenție, să fi încadrată ca infracțiune și să fie crescute sancțiunile pentru societățile comerciale care fac arderi ilegale. Vă propuneați ca orizont de timp luna februarie, ce s-a întâmplat între timp de atunci încolo?
Tanczos Barna: În luna ianuarie am trimis la dânşii, la parlament, adresa prin care spunem că susținem cu observații și cu propuneri proiectele legislative care sunt în parlament. Susţinem şi aşteptăm dezbaterile în parlament, astfel încât să fie cât mai repede finalizate procedurile parlamentare şi aprobată legea.
Realizator: Domnule Mircea Fechet, dacă mai sunteți alături de noi, în ce stadiu este acest proiect de lege în parlament?
Mircea Fechet: La Panoramic?
Realizator: Nu la Panoramic. Doamnule Mircea Fechet...
Mircea Fechet: Îmi cer scuze, că mai sunt...
Realizator: Da, vă rog! Vă mulțumesc că aţi rămas alături de noi.
Mircea Fechet: Îmi cer scuze!
Realizator: În ce stadiu este proiectul de lege referitor la reîncadrarea legală a pedepselor pentru arderi legale de deșeuri?
Mircea Fechet: Știu că este la parlament, este pe circuitul parlamentar, însă acest proiect de lege este unul foarte serios, pentru că discutăm despre incriminarea specifică a incendierii deșeurilor și vă dați seama că acolo discutăm despre modificarea Codului Penal, discutăm despre alinierea legislaţiei în sensul în care incendierea deșeurilor care astăzi este considerată contravenție, nu ar mai trebui să fie contravenție, ci ar trebui să fie infacţiune, nu mai primești amendă, ci faci închisoare. Este o chestiune foarte serioasă, care trebuie tratată cu toată responsabilitatea.
Realizator: Şi tratarea cu toată responsabilitatea, ce ar putea să însemne?
Mircea Fechet: Înseamnă că trebuie să avem o legislație foarte bună, o legislaţie care să producă efecte benefice şi să nu încurce mai tare, pentru că astăzi există numărate nealinieri în tot procesul legislativ și constatăm că avem probleme cu poluarea și din pricina legislației deficitare.
Realizator: Nu am reuşit să obțin un răspuns în legătură cu stadiul în care se află acest proces legislativ. Este în dezbatere, înțeleg, dar, care sunt curentele de opinie, care sunt...?
Mircea Fechet: În Comisia de mediu nu a ajuns acest proiect./mnecula/dsirbu
Realizator: În Comisia de Mediu nu a ajuns. Şi atunci unde poate fi?
Tanczos Barna: Proiectul de lege este înregistrat la Senat, intră în procedura de dezbatere la comisiile de specialitate de la Senat, după care vine la Camera Deputaţilor. Este un proiect de lege pe care în principiu îl susţine majoritatea parlamentară, cu observaţiile că ele, prevederile, trebuie armonizate astfel încât să nu existe reglementare dublă şi astfel încât incriminarea să fie clară, fără a oferi posibilitatea ca anumite persoane să ajungă să fie amendate, alte persoane să fie trimise, împotriva altor persoane să fie formulate plângeri penale. Acesta este singurul meu comentariu. Proiectul de lege trebuie susţinut, trebuie să incriminăm arderile ilegale, ele să fie pedepsite după Codul Penal, dar reglementarea şi legislaţia trebuie să fie foarte clară.
Realizator: Vedeţi, sunt organizaţii neguvernamentale de mediu care susţin că dumneavoastră, Ministerul Mediului, nu aţi dat un aviz proiectului de lege care trece, face ca aceste acte să nu mai fie contravenţii, să fie infracţiuni. Este adevărat?
Tanczos Barna: Nu comentez dezinformări şi minciuni.
Realizator: Deci nu este adevărat?
Tanczos Barna: Vorbim despre acelaşi document. Eu dacă fac extras din acel document, iau prima şi a doua propoziţie, prima şi ultima propoziţie din adresa noastră, spune foarte clar: susţinem, cu observaţii şi cu propuneri. Dacă cineva extrage o propoziţie din cele trei pagini şi spune că anumite forme nu sunt clare, da, într-adevăr, tocmai acestea sunt observaţiile noastre. Susţinem principiul de incriminare, susţinem principiul de pedepsire conform Codului Penal şi trebuie lămurite detaliile.
Realizator: O să discutăm şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de mediu. Nu ştiu în ce măsură vă mai permite timpul să rămâneţi alături de noi. Vă întreb încă un lucru. Aşa cum aţi subliniat şi dumneavoastră, poluare masivă a fost înregistrată în aceeaşi noapte în mai multe locuri din ţară. Nu ştiu dacă în toată ţara, dar cu certitudine în Alba, Cluj, Mureş şi Neamţ. Acolo tot fenomenele meteo au fost cauza principală? De unde sunt, însă, particulele foarte multe în suspensie din aer?/aburtica/dsirbu
Tanczos Barna: Deci singurii care poluează sunt oamenii, noi. Şi eu, în momentul în care mă deplasez cu mijlocul de transport auto, şi eu, în momentul în care folosesc centrala termică pentru încălzirea locuinţei, şi eu, în momentul în care generez deşeuri. Peste tot, în toate oraşele din ţară, sursele de poluare sunt aceleaşi. Este traficul auto, este încălzirea rezidenţială, este poluarea industrială şi acolo unde există asemenea fenomene, pot fi şi arderi ilegale. Aceste particule sunt în aer şi în momentul în care este vânt şi dispersia este mare. În aceste perioade, staţiile de monitorizare constată o poluare redusă. În perioadele în care aceste particule nu sunt dispersate, atunci staţiile de monitorizare constată o poluare ridicată.
Realizator: Şi încă un lucru, în momentul în care se înregistrează o poluare foarte mare, de unde vin datele? Are Ministerul Mediului, au primăriile datele respective? Măsurătorile. Ele merg direct la Garda de Mediu?
Tanczos Barna: Da. Este reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului. Aceste staţii sunt instalate de ani de zile. Sunt staţii de trafic, sunt staţii care monitorizează în oraş sau în afara oraşului calitatea aerului, sunt exact datele oficiale pe care le raportăm la comisie, sunt datele oficiale pe care le consultă şi organizaţiile neguvernamentale, oferă imaginea de ansamblu a calităţii aerului la nivel naţional sau, dacă mergem în detalii, la nivel local. Această reţea este în continuă dezvoltare, implementăm şi în momentul de faţă un program de finanţare din fonduri europene prin care instalăm zeci de staţii de monitorizare, zeci de staţii de măsurare sau instalaţii de măsurare, astfel încât această reţea să fie cât mai completă şi să ofere o imagine cât mai fidelă a calităţii aerului la nivel naţional. Nu intru în detalii cu privire la indicatori şi la cifre, pentru că există regulament şi norme foarte clare la nivel european cu privire la calcularea acestor cifre, la stabilirea indicatorilor, putem să avem pe moment o valoare foarte mare, în creştere, dar media să fie sub nivelul de poluare admisă la nivel european, pentru că la nivel european nu se monitorizează și nu se raportează valorile imediate, doar, în mod normal şi în principal, medii calculate după reguli foarte clare./dpop
Realizator: Dar pentru împrejurările în care se înregistrează aceste depășiri masive, Garda de Mediu are posibilitatea să iasă în teren în momentul în care vede acele valori sau numai ca urmare a unor sesizări?
Tanczos Barna: Garda iese de fiecare dată în momentul în care există depăşiri de valori. Gărzile de Mediu acţionează în zonele respective patrulând şi căutând surse de poluare. Sunt situații când se găsesc asemenea surse de poluare, sunt situații când nu sunt identificate alte surse de poluare decât cele standard, despre care v-am vorbit.
Realizator: Mulțumesc foarte mult! Ministrul mediului, domnul Barna Tanczos, în direct la Radio România Actualități.