Ministrul mediului cere anularea exploatării de la Certej
Ministrul mediului Rovana Plumb afirmă că acordul de mediu în cazul proiectului Certej, eliberat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, "este ilegal".
Articol de Nicoleta Stoian, 18 Septembrie 2012, 15:15
Ministrul mediului, Rovana Plumb, a cerut justiţiei anularea avizului de mediu acordat exploatării miniere de la Certej, judeţul Hunedoara, în urma unor sesizări venite din partea unor organizaţii neguvernamentale.
Mina de la Certej este o exploatare de aur şi argint şi este deţinută în proporţie de 80% de compania canadiană Eldorado Gold, iar restul de statul român.
"Acordul de mediu în cazul Proiectului Certej, eliberat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, este ilegal şi iresponsabil, pentru că încalcă legislaţia românească şi, de asemenea, legislaţia europeană. Se încalcă o convenţie internaţională privind impactul de mediu transfrontalier, în sensul că, în urma consultărilor transfrontaliere, unul din cele două state membre care au fost consultate a dat un răspuns negativ, lucru care nu a fost luat în considerare", a declarat Rovana Plumb.
Ministrul mediului a mai anunţat că este în curs o anchetă internă la minister.
În funcţie de rezultatele acesteia ar urma să fie sancţionate persoanele care au eliberat acordul de mediu.
Anunţul ministrului privind cererea de anulare în instanţă a acestui acord, dat companiei care intenţionează să exploateze zăcământul de la Certej, blochează momentan orice activitate.
Directorul Agenţiei de Mediu Timiş, Gabriela Labrino, a declarat că avizul eliberat de insituţia pe care o conduce nu înseamnă automat începerea lucrărilor.
"Am transmis faptul că acordul de mediu nu înseamnă derularea activităţii, ci înseamnă doar pregătirea terenului în vederea realizării construcţiilor ulterioare", a declarat Gabriela Lambrino.
Într-un recent comunicat de presă al companiei canadiene care deţine majoritatea la exploatarea de la Certej, se arată, că avizul de mediu a fost obţinut după şase ani de dezbateri publice şi cu respectarea întregii legislaţii.
De altfel, directorul Companiei mixte "Deva Gold", Nicoale Stanca, susţine că firma a rezolvat orice solicitare venită din partea autorităţilor.
"Tot ce ni s-a solicitat am făcut şi am îndeplinit în aşa fel, încât tot studiul şi tot proiectul să fie conform legislaţiei în vigoare", a declarat Nicolae Stanca.
Mina de la Certej este o exploatare minieră deschisă. Conform prospecţiunilor, de la Certej s-ar putea extrage, în decurs de 10-15 ani, aproximativ 60 de tone de aur şi peste 350 tone de argint.