Ministrul justiţiei taie din atribuţiile magistraţilor
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, caută soluţii pentru ca protestele magistraţilor să afecteze cât mai puţin activitatea altor instituţii.
Articol de Mădălina Radu, 23 Septembrie 2009, 09:03
Cătălin Predoiu a declarat că va propune în şedinţa de guvern de azi schimbarea sistemului de înregistrare a societăţilor comerciale la Registrul Comerţului.
Cătălin Predoiu a precizat că va opta pentru un control administrativ în locului celui judiciar la Registrul Comerţului, având în vedere că magistraţii au decis continuarea protestelor.
"Vom propune stabilirea unui nou sistem de înregistrare a societăţilor comerciale şi a actelor de comerţ, care să nu implice justiţia, ca serviciu public.
"Detaliile tehnice vor fi prezentate după discutarea şi aprobarea lor eventuală de către guvern.
"Cetăţenii, persoanele juridice şi profesiile liberale primesc o lovitură nedreaptă în propriile drepturi şi interse. Milioane de cauze sunt afectate, peste 17.200 de dosare sunt blocate în Registrul Comerţului, dintre care o treime în capitală.
"Veniturile unor familii sunt direct afectate, afaceri şi contracte sunt puse sub semnul incertitudinii ", a precizat Cătălin Predoiu.
Tot în şedinţa executivului de miercuri, ministrul Predoiu spune că va ridica problema ca judecătorii să nu mai fie implicaţi în alegeri, în condiţiile în care aceştia refuză constituirea birourilor electorale.
Ministrul justiţiei a precizat că este pus în situaţia de a lua în calcul toate opţiunile legislative în acest sens, fără a da amănunte despre variantele avute în vedere în acest moment.
După aproape trei săptămâni de blocare a activităţii de judeactă, ministrul Predoiu a afirmat că plata salariilor magistraţilor în perioada de protest este discutabilă.
"Protestul implică risipă de bani publici. Amânarea dosarelor se face fără un motiv legal, emiterea de citaţii implică noi costuri pentru stat, plata salariilor în perioada de protest este discutabilă ", preciza ministrul de resort.
El a arătat că revendicările magistraţilor au fost soluţionate în mare parte prin rectificarea pozitivă a bugetul Ministerului Justiţiei şi includerea în legea salarizării unice a sporurilor de 65 la sută obţinute prin hotărâri judecătoreşti.
Ministrul Justiţiei a criticat faptul că motivele invocate de liderii magistraţilor pentru întemeierea protestului au fost schimbate succesiv.
Cătălin Predoiu a acuzat condiţionarea reluării activităţii normale de semnarea "peste noapte " a unui pact pentru justiţie, considerând că este o abordare "neserioasă, nerealistă şi nerezonabilă".
Reprezentanţii magistraţilor grevişti spun că doresc o rezolvare durabilă a problemelor din sistemul judiciar, şi nu una "pe picior", valabilă doar cât să fie depăşită criza actuală.