Ministrul energiei, Virgil Popescu, la "Ora guvernului"
Ministrul energiei Virgil Popescu este invitat la audieri în comisia parlamentară specială, iar ulterior va da explicații în Camera Deputaților la "Ora guvernului".
Articol de Florin Lepădatu, 27 Septembrie 2021, 13:49
Creșterea peste măsură a tarifelor la gaze naturale și electricitate și măsurile avute în vedere de guvern pentru a ajuta populația sunt și astăzi în atenția Parlamentului.
Ministrul energiei Virgil Popescu este invitat la audieri în comisia parlamentară specială, iar ulterior va da explicații în Camera Deputaților la "Ora guvernului".
Discuțiile au fost amânate de săptămâna trecută, când ministrul nu a putut veni pentru că a prezentat în guvernul un proiect de ordonanță de urgență privind mecanismul de compensare a creșterii facturilor, atât pentru persoane fizice, cât și pentru IMM-uri.
Petruța Obreja are detalii despre acest act normativ ce ar urma să fie aprobat în prima ședință a executivului și care ar trebui să ajute aproape 13 milioane de români cu venituri și consum mediu.
Reporter: Premierul Florin Cîțu a explicat recent că mecanismul de compensare trebuie să fie rapid, simplu și să nu implice foarte mult consumatorul. Măsurile avute în vedere privesc deopotrivă consumatorul casnic, dar și întreprinderile mici și mijlocii. Ministrul energiei Virgil Popescu spunea la rândul său că proiectul de ordonanță de urgență are în vedere compensarea facturilor pentru acele persoane care consumă între 30 și 200 de KW, practic se încearcă un echilibru între consumul mediu și venitul mediu.
Virgil Popescu: La sfârşitul fiecărei luni furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferenţiat în factură, vor întocmi nişte bordeoruri automat din sistemele informatice, pe care le vor prezenta în declaraţiile de la buget de la ANAF, în declaraţiile de taxe şi impozite şi li se vor scădea direct din declaraţiile de la taxe şi impozite. Practic, nu dorim ca cineva să fie pus pe drumuri.
Un proiect de modificare a Legii energiei a fost pus în dezbatere publică de ministerul de resort.
Sunt schimbări importante în ceea ce îi privește pe consumatorii casnici care produc și energie prin panouri fotovoltaice, aşa-numiţii prosumatori.
Astfel, Ministerul Energiei propune compensarea lor dacă au o putere instalată de până la 200 Kw. Aceasta înseamnă că iarna vor primi curent electric în contul aceea ce produc în plus vara față de ceea ce consumă.
Acum, distribuitorii plătesc la fiecare factură ceea ce prosumatorii produc peste consumul propriu, însă prețurile acordate sunt și de trei ori mai mici decât cel de furnizare, transmite Rador.
Nouă variantă ar aduce avantaje prosumatorilor, dar pentru furnizori ar însemna costuri în plus, costuri pe care le-ar putea transfera consumatorilor - spun experiențe în energie.