Ministrul Energiei anunţă semnarea contractului pentru mini-reactoarele de la Doicești
A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate al centralei electrice cu reactoare modulare de mici dimensiuni de la Doicești.
Articol de Alex Avram, 24 Iulie 2024, 18:36
Ministerul Energiei și Nuclearelectrica au semnat astăzi cu Departamentul pentru Energie al Statelor Unite contractul pentru studiul de fezabilitate al viitoarei centrale electrice cu reactoare modulare de mici dimensiuni de la Doicești.
Studiul de fezabilitate se va încheia în termen de 13 luni, iar dacă indicatorii acestuia vor dovedi productivitatea sistemului primul reactor nuclear modular va fi operațional peste cinci ani, susține ministrul energiei, Sebastian Burduja.
El a precizat că este nevoie de astfel de tehnologii de producție a energiei electrice pentru a stabiliza sistemul energetic național și pentru a obține energie sigură la costuri reduse.
Sebastian Burduja: Avem șansa să fim un pionier în această tehnologie, ceea ce înseamnă, pe de o parte, un timp mult mai scurt de implementare a unui proiect nuclear decât un proiect de mari dimensiuni, cum sunt reactoarele de la Cernavodă, de exemplu. Înseamnă costuri mai mici, pe măsură ce se vor face mai multe reactoare modulare. Există economii de scară foarte importante. Înseamnă posibilitatea să dezvoltăm un lanț de producție pentru componentele care vor fi incluse în acest proiect și în altele similare. Înseamnă posibilitatea ca România să servească drept exemplu pentru alte state din regiune despre cum transformi o fostă termocentrală pe cărbune într-o centrală nuclearo-electrică, unde se va produce energie cu emisii de dioxid de carbon zero și energie în bandă. Această investiție înseamnă și o pârghie de echilibrare a sistemului energetic.
Contractul a fost semnat în marja Formului Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Domeniul Energiei și Climei, organizat la București.