Ministrul apărării la Black Sea and Balkans Security Forum
14 Iunie 2019, 15:03
Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a participat vineri, 14 iunie, la conferința internațională Black Sea and Balkans Security Forum, care a avut loc la Mamaia.
În alocuţiunea sa, ministrul Leş a prezentat o evaluare a situaţiei de securitate din zona Mării Negre, apreciind că evoluţia acesteia poate fi îngrijorătoare în condiţiile în care Rusia are interese strategice în acest spaţiu geografic, încercând să-şi asigure dominaţia militară şi să limiteze postura regională a NATO.
Ministrul apărării naţionale a făcut cunoscut că „România acordă atenţie direcţiei Rusiei în ceea ce priveşte adaptarea strategiei de securitate şi a doctrinei sale militare ce vizează un prag inferior pentru declanşarea unei acţiuni militare şi lansarea unor lovituri preventive” şi că este necesar ca Alianţa Nord-Atlantică să se concentreze pe acest aspect. De asemenea, Gabriel Leş a apreciat că este necesară o strategie pe termen lung pentru zona Mării Negre, care să aibă ca principale obiective monitorizarea permanentă a acţiunilor Rusiei în regiune, consolidarea capacității de rezilienţă internă a partenerilor faţă de presiunile din partea acestei ţări, dar şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în zonă. „Abordarea aliaţilor pentru regiunea Mării Negre, susţinută la Washington în luna aprilie a acestui an, reprezintă un pas important în această direcţie”, a spus ministrul apărării naţionale potrivit comunicatului de presă primit de la MApN.
Referindu-se la cea de-a doua temă importantă a conferinţei - situaţia de securitate din Balcanii de Vest, ministrul Leş a apreciat că o nouă criză în regiune ar avea grave repercusiuni asupra securităţii şi stabilităţii europene.
„Angajamentul de stabilizarea a Balcanilor de Vest şi integrarea lor în comunitatea euro-atlantică rămân un punct central pentru strategia noastră asupra regiunii, iar securitatea şi stabilitatea în zonă sunt de o importanţă strategică deosebită pentru România/.../ De asemenea, angajamentul operaţional actual al Uniunii Europene trebuie să fie menţinut, întrucât acesta a adus rezultate substanţiale şi continuă să fie foarte important pentru stabilitatea şi securitatea regiunii”, a apreciat ministrul apărării naţionale.
Ministrul Leş a concluzionat că, în opinia sa, este necesar ca Uniunea Europeană „să transmită un mesaj clar şi unitar despre suportul oferit pentru perspectiva europeană a ţărilor din zonă, bazându-se pe propriile merite, oferindu-le astfel motivaţia de a continua reformele interne şi de a asigura respectarea valorilor democratice şi a drepturilor omului”.