Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul Angel Tîlvăr – față în față cu românii din Roma

Se estimează că în Italia trăiesc peste 1,5 milioane de români.

Ministrul Angel Tîlvăr – față în față cu românii din Roma
Ministrul Tîlvăr s-a întâlnit cu români din Italia. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 25 Iulie 2015, 08:11

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a început vineri, 24 iulie, o vizită în Republica Italiană, vizită care va dura până la 27 iulie 2015. În Italia trăiește comunitatea de români cea mai mare din străinatate – 1.082.000 de conaționali cu rezidență, numărul real însă depășind chiar 1.500.000 de români.

Demnitarul de la București s-a întâlnit aseară, la Accademia di Romania din capitala italiană, cu reprezentanții mediului asociativ din centrul Peninsulei.

”Ca de fiecare dată o astfel de întâlnire îmi produce o mare emoție, pentru că a îți întâlni frați, a îți întâlni prieteni, a îți întâlni oameni cu care, poate, de luni de zile vorbești la telefon, dar cu care nu ai vorbit până acum niciodată față în față, este emoționant” recunoaște ministrul Angel Tîlvăr, după mai bine de trei ore petrecute printre românii din Roma.

Ministrul ține să mai precizeze că aceasta este și una dintre cele mai importante comunități din Diaspora, ”o Diaspora tânără”, care are ”probleme specifice” și tocmai de aceea ”rolul meu și interesul statului român a fost ca cineva, membru al Guvernului, să poată avea posibilitatea să cunoască direct aceste comunități și după aceste discuții să poată să se întoarcă și să le prezinte celor care au atribuții și care sunt abilitați să rezolve problemele pe care le reclamă”.

Atmosfera în cele trei ore de discuții a fost una calmă, în care Angel Tîlvăr a vrut să afle cât mai multe despre problematicile cu care se confruntă conaționalii din Roma și din împrejurimi. ”Am găsit o comunitate care - cel puțin în această seară - a dovedit că este foarte unită, că are scopuri comune; asociațiile au evoluat, au abordări care dovedesc faptul că experiența acumulată este utilă și eu sunt încântat de această întâlnire” a declarat ministrul pentru Radio România Actualități.

Din septembrie – a doua sesiune de finanțare pentru proiecte din acest an

Încă de la început, Angel Tilvăr, a anunțat că în luna septembrie a acestui an, se va organiza - pentru prima dată - o a doua sesiune de finanțare pentru anul 2015 de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, veste care a fost primită cu mult interes de românii prezenți la întâlnire. ”Este felul în care noi putem ajuta concret” completează informația demnitarul român.

La întâlnirea dintre delegația de la București și reprezentanții asociațiilor din Peninsulă a fost prezent și ambasadorul Dana Manuela Constantinescu, responsabilul din cadrul Ambasadei pentru relațiile cu comunitatea românească, Laviniu Enii, atașatul pe probleme de muncă, Mirela Videa, șeful Secției consulare de la Roma, Tiberiu Trifan, consilierul economic Marius Cristian Cristea și alți diplomați. ”Astfel pe fiecare categorie de întrebări am putut să dăm răspunsuri concrete, cu excepția întrebărilor legate de dubla impunere, unde nu eram pregătit să răspund și nu am avut nici un specialist cu mine. În rest, toate problemele sesizate au avut parte de un răspuns imediat și mă bucur că am gândit întâlnirea în acest fel, pentru că a fost foarte utilă” a specificat ministrul.

În cadrul discuțiilor, la care au participat și trei profesoare de la Roma din cadrul proiectului-curs LCCR finanţat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România, s-a pus accentul și pe cursurile de limba română. ”Eu laud aceste cursuri de cultură și civilizație română oriunde mă duc pentru că reprezintă o poveste de succes. Mă bucur că Institutul Limbii Române continuă aceste cursuri. Și în alte părți unde am fost, am insistat pe importanța acestor cursuri pentru că sunt extrem de utile și cred că își ating scopul într-un procent foarte ridicat” completează Angel Tîlvăr.

Ministrul le-a povestit conaționalilor și despre vizita pe care a făcut-o cu o zi înainte de a pleca spre Roma la tabăra ARC de la Eforie Nord, un proiect propriu al Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, prilej cu care demnitarul a verificat condițiile de acolo și s-a întâlnit cu elevi și studenți care vin în România din afara granițelor țării, ”fie din zone istorice: Ucraina, Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, fie din Diaspora nouă, cea de mobilitate; și am întâlnit copii din Canada, din Israel, lucru care mă încântă. Și e vorba de 2000 de copii, deci este o cifră relativ mare care exprimă efortul pe care statul român îl face și respectul pe care îl poartă românilor aflați în afara țării”.

Discuţii cu autoritățile de la Roma

În vizita din capitala italiană, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, are și o serie de întâlniri cu autoritățile locale. Una dintre ele a fost cea cu consilierul pentru politici sociale, sănătate, case şi urgenţe locative din cadrul Primăriei de la Roma, Francesca Danese. În cadrul întâlnirii, ministrul delegat a subliniat importanţa ca membrii comunităţii româneşti să beneficieze de predare în limba română, o premiză fundamentală pentru păstrarea identității naționale.

”De fiecare dată formatul delegațiilor pe care le conduc este acesta: discut cu comunitățile, aflu ce probleme sunt, concrete, și apoi pe lângă întâlnirile planificate din țară încerc să am și altele care să mă determine sau care să mă ajute să pun în fața celor cu care mă întâlnesc aceste probleme” ne explică Angel Tîlvăr, completând că încearcă să abordeze teme legate de ”păstrarea identității românești, de legislația muncii, de modele și posibilitatea de a informa românii în legătură cu drepturile pe care le au, de folosirea limbii române, de încurajarea de către autoritățile locale a manifestărilor legate de păstrarea identiții românești.”

”Să nu uităm că aici avem 160 de parohii, nu sunt puține, dar nici multe, ținând seama de faptul că avem peste 1.200.000 de români cu rezidență, care au nevoie de serviciul religios în limba română și încercăm pe cât putem să obținem sprijinul autorităților pentru a face viața românilor de aici cât mai bună din punct de vedere al păstrării identităților!” concluzionează în interviul acordat pentru RRA, Ministrul Românilor de Pretutindeni, Angel Tîlvăr.

Și la Roma, oficialul de la București a folosit aceeași ”formulă” pe care o folosește în cazul românilor din străinătate. ”Oriunde am fi să nu uităm niciodată să iubim România și să fim mândrii că suntem români!!!”.

”Este important să simți ... România că o ai lângă tine!”

La întâlnirea cu ministrul Tîlvăr de la Accademia di Romania de la Roma au participat chiar și conaționali de la Salerno, un oraș aflat la 250 de km distanță, așa cum este Alina Chiriac, avocat și președintele unei asociații, de 12 ani în Italia: ”Întrevederea mi se pare că a decurs foarte bine. S-au discutat probleme importante ale comunitășii românești din Diaspora, au fost atinse probleme cum ar fi: Congresul românilor de pretutindeni, problema românilor care nu beneficiază de asistență sanitară, alte probleme legate de pensiile românilor care au lucrat în Italia și se reîntorc în țară”. Alina precizează că la Salerno, românii întâmpină cam aceleași dificultăți: ”În afară de problemele stringente în ceea ce privește raporturile de muncă la negru, problema repatrierilor și problema celor care nu beneficiază de asistență sanitară tot din aceeași cauză: pentru că nu au contracte de muncă și nici rezidență”. Tânăra speră ca prin astfel de întâlniri cât mai repetate cu autoritățile de la București ”să se facă pași spre o optimă rezolvare a tuturor acestor probleme”.

Leontina Ionescu, originară din București, de 31 de ani în Italia, fost prim consilier regional român ales în 2009, este mulțumită de tot ceea ce s-a discutat și în mod special de ”posibilitatea de a ne uni toți românii ca să avem câte un reprezentant de-al nostru, acolo unde reușim să-l punem, în administrația locală. Este important ca românii să participe la viața administrativă locală, indiferent, cu sau fără culoare politică. Totodată este important să simți statul român, să simți România că o ai lângă tine!”.

Pentru Maria Bogdan din Constanța, stabilită de 16 ani la Roma, aceasta a fost prima ocazie să asiste la o întâlnire cu un ministrul al Diasporei. ”Noi așteptăm multe de la acest ministru și am dorit să îi transmit un mesaj din partea noastră a românilor de la Roma acestui ministru: că noi românii din Italia vrem să ne întoarcem acasă și vrem ca țara să fie pregătită, deoarece nu putem să stăm aici până la infinit!”

Mioara Moraru de la Asociația Propatria colaborează de mai mulți ani cu Departamentul Românilor de Pretutindeni și a fost încântată să afle că va fi și o a doua sesiune de finațări pentru proiecte, dar și ”că se încearcă să se schimbe metodologia din punct de vedere legislativ a finanțărilor pentru Diaspora”.

Pentru profesoara de limba română, Georgiana Spiridon, întâlnirea cu ministrul Angel Tîlvăr a fost ”foarte utilă și - speră - prolifică pentru viitor”. Georgiana predă limba română în școlile din Roma din 2011 și are la cursuri 130 de elevi români. Tânăra profesoară spune că singura problemă cu care se confruntă este cea a părinților care nu-și aduc copiii la cursurile de limba română, deoarece este în afara programului școlar.

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
România 22 Decembrie 2024, 17:21

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor

Mesajul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţia Română.

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române