Ministrul Alexandru Rafila despre ridicarea stării de alertă
A. Rafila, a dat asigurări că imediat ce situaţia epidemiologică o va permite, restricţiile sanitare vor fi ridicate, iar portul măştii va rămâne doar la nivel de recomandare.
Articol de Radiojurnal, 12 Februarie 2022, 13:16
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat asigurări că imediat ce situaţia epidemiologică o va permite, restricţiile sanitare vor fi ridicate, iar portul măştii de protecţie va rămâne doar la nivel de recomandare:
Alexandru Rafila: Ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea majorității restricțiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecție și chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativității, va dispărea, sigur că în interior, în spații aglomerate, cel puțin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măștii fără să fie o obligație, dar cred că respectul față de celălalt și față de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm mască.
Evoluţia pandemiei îşi continuă trendul descendent. Astăzi au fost raportate 18.751 de noi cazuri, cu aproape 10.000 mai puţine ca în urmă cu o săptămână.
Rămâne mare însă numărul deceselor asociate infectării cu SARS-CoV-2, 157 au fost anunţate astăzi, dintre care 13 mai vechi.
O imagine mai exactă a situaţiei din ţară - câte teste au fost efectuate şi câţi bolnavi sunt în spitalele COVID - urmează să fie anunţate după această oră.
Într-o conferinţă de presă, susţinută astăzi, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că va milita în continuare pentru vaccinarea anti-COVID a persoanelor din grupurile vulnerabile şi a subliniat că rata scăzută de vaccinare din România, de aproximativ 50 la sută, şi-a pus amprenta asupra numărului mare de îmbolnăviri care au avut nevoie de Terapie Intensivă.
Ministrul a precizat că la finalul săptămânii trecute s-a încheiat şi analiza cazurilor grave:
Alexandru Rafila: Peste 350 de probe de la pacienți internați la toate secțiile ATI din țară au fost secvențiate la Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș". Rezultatele preliminare pot să vi le spun: 12,5% dintre pacienți au varianta Delta, restul, varianta Omicron, deci unul din opt dintre cei care sunt în secțiile terapie intensivă au infecție cu varianta Delta.