Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul agriculturii, Florin Barbu: ”Ne dorim foarte mult ca românii să aibă prețuri corecte la raft”

"Apel matinal" - Invitat: Florin Barbu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Ministrul agriculturii, Florin Barbu: ”Ne dorim foarte mult ca românii să aibă prețuri corecte la raft”
Foto: facebook.com/florinbarbupsd

Articol de Radio România Actualităţi, 17 Octombrie 2024, 09:01

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, conform Ministerului Agriculturii. În perioada următoare va fi lansat în dezbatere publică și un proiect de ordonanță, ce va fi aprobat ulterior în Guvern.

Actul normativ va fi benefic pentru întregul lanț alimentar, fără a destabiliza piața, conform ministrului agriculturii, care mai spune că sunt exemple de produse mai ieftine, în urma măsurii similare aplicate încă de anul trecut de Executiv. Invitatul "Apelului matinal" din această dimineață este chiar ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu. Bună dimineața!

Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație și vreau să salut și eu fermierii pe această cale.

Îi salutăm pe toţi cei care ne ascultă. Când va fi lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de care aminteam?

O să mai avem o ultimă discuție săptămâna viitoare, atât cu mediul din procesare, cât și cu retailerul din România. Vedem că ordonanța care este valabilă până pe 31 decembrie și-a produs efecte, practic, acele 21 alimente de bază se văd scăderi din raportul pe care Consiliul Concurenței îl transmite o dată pe lună către Ministerul Agriculturii, pentru că responsabilii privind întocmirea acestui raport este Consiliul Concurenței. Lucrurile sunt foarte clare. Sunt scăderi între 18 și 32% la aceste produse alimente de bază.

Dar despre ce tipuri de produse este vorba?

Toate produsele aguroalimentare care sunt procesate în România.

Și în ce mod estimați că această decizie de plafonare va influența prețurile?

Nu va influența prețurile. Ne dorim foarte mult ca românii să aibă prețuri corecte la raft, pe de o parte, să nu mai vedem practici comerciale neloiale și adaos comercial foarte mare pe produsele românești și al doilea punct, cel mai important, este că foarte multe produse care vin din import au un adaos comercial mai mic decât produsele care sunt procesate și făcute de către procesatorii români. Vrem să echilibrăm acest lucru și ne dorim foarte mult, pe de o parte, așa cum și ordonanța pe care o avem valabilă până pe 31 decembrie, am văzut o creștere cu 50% a acelor produse care au avut plafonare de adaos comercial.

Dar n-ar putea, nu ştiu, creşte alte preţuri, în condiţiile în care comercianţii tentaţi să nu piardă vor compensa plafonarea cu o mărire a prețului la detergenți, de exemplu?

Sigur, lucrul acesta... o să avem o discuție și cu Ministerul Economiei, care se ocupă pe parte de comerț, dar Consiliul Concurenței are atribuții clare pe acest lucru, acolo unde se văd creșteri semnificative la alte produse, așa cum spuneați și dvs. de detergenţi și nu la produsele agroalimentare, sigur, Consiliul Concurenței poate să intervină în piață și să regleze acest aspect.

Bun, deocamdată, cum stau lucrurile? Pentru că spuneați că veți face la închiderea exercițiului financiar o analiză a profitabilității procesatorilor, dar și a retailerilor care au fost integrați în ordonanță privind plafonarea dausului comercial?

Păi, lucrurile sunt foarte clare. Din analiza de la ANAF, din raportările pe care le au atât procesatorii, cât și retailerii pe cele 21 de produse alimente de bază pentru români cu venituri mici și medii a reieşit faptul că creșterea volumului de vânzări este cu 50% mai mult, iar profitabilitatea este mult mai bună.

Asta înseamnă că și fermierii se pot declara cât de cât mulțumiți? Există și alte implicații pentru ei?

Sunt mulțumiți, pentru că materia primă care intră în procesare și luăm exemplu laptelui, pentru a avea un adaos comercial și un profit mai bun, atât procesatorul, cât și retailerul cu 70% reprezintă într-un produs materia primă, bineînțeles că și prețul la poarta fermei la lapte va crește pentru fermierii români.

Haideți să să vorbim despre platforma națională privind risipa alimentară, destinată agenților economici. Înțelegem că aceasta va fi gata în iunie 2025. Care este scopul platformei?

Sigur, în momentul de față noi am întocmit toate actele necesare, atât ordonanța, cât și hotărârea de guvern, vor fi raportate aceste stocuri pe care le au atât procesatorii, cât și fermierii și, bineînțeles, ne dorim foarte mult să reducem risipa alimentară în România.

La capitolul "ne dorim" mai sunt măcar două dorințe, și anume, că tot aminteați de materia primă și luăm cerealele, de exemplu, grâul, vom încerca să procesăm cât mai mult în România, să mai reducem și deficitul? La fel și cu carnea de porc?

Asta am făcut, pentru că am lansat două programe extrem de importante de procesare în România INVESTALIM, cu alocare de 900 de milioane de euro, granturi de la bugetul de stat, dar și pe fonduri europene, 620 de milioane de euro pe o axă DR-22 procesare în România. Asta înseamnă că vom semna până la sfârșitul anului contracte de 1,5 miliarde de euro, procesare în România. În următorii patru ani, am spus-o și o repet, din analizele Eurostat, dacă vom finaliza aceste proiecte de 1,5 miliarde de euro, România sigur se va clasa pe primul loc în sud-estul Europei în materie de procesare.

Da, e important că ne mișcăm din ce în ce mai bine, să spunem. Suntem în 17 octombrie, am avut o vară fierbinte, cu secetă pedologică - la capitolul irigații, cu ce gânduri ne îndreptăm spre anul 2025?

Ţinta Ministerului Agriculturii 2027 este de 2,7 milioane de hectare. În momentul de față avem reabilitate 1,6 milioane de hectare, anul acesta s-au irigat 1,6 milioane de hectare. Am lansat un program de 400 de milioane de euro pe fonduri europene pentru fermieri, 1,5 milioane de euro pe fiecare organizație de udători pentru a-și reabilita infrastructura secundară de irigații fără cofinanțare şi inclusiv TVA-ul este eligibil în cei 1,5 milioane de euro. Concomitent, la sfârșitul lunii noiembrie, lansăm și o nouă axă, tot pe fonduri europene, pentru achiziționare de echipamente de irigat, unde vom extinde suprafața cu încă 510.000 de hectare.

Dar există programe de ajutorare a fermierilor, poate, nu știu, în acest sens?

Vor mai continua, inclusiv...?

Sigur că vor continua, pentru că, pe de o parte, Ministerul Agriculturii reabilitează infrastructura principală de irigații, pe infrastructura principală de irigații anul acesta Ministerul Agriculturii a alocat, pe parte de energie, 100 de milioane de euro, astfel încât fermierii au apă gratuită pe infrastructura principală de irigații. Mai mult de atât, la organizațiile de udători, costul cu energia electrică, 50% din costul cu energia electrică este suportată tot de Ministerul Agriculturii. Concomitent, spuneam, de cele două programe prin care reabilitează sistemul de irigații în ferme, practic bani, fără cofinanțare, 1,5 milioane de euro și inclusiv echipamente astfel încât să închidem acest ciclu, infrastructură principală, care este gestionată de statul român prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, organizații de udători și echipamentul necesar să ducem apa în regulă la plantă. Sprijinul a fost consistent și va rămâne în continuare apă gratuită pentru toți fermierii în sistemul de irigație.

Sunt vești pe care cu siguranță le-au recepționat și fermierii. Mulțumiri pentru prezența alături de noi aici, la "Matinal".

Mulțumesc și eu./editor Florin Lepadatu/

Primarul general al Bucureștiului a continuat discuţiile cu partidele pentru organizarea unui referendum local
România 17 Octombrie 2024, 15:18

Primarul general al Bucureștiului a continuat discuţiile cu partidele pentru organizarea unui referendum local

Nicuşor Dan a obţinut susţinerea PNL şi a USR, iar consilierii generali ai PSD vor vota pentru organizarea referendumului,...

Primarul general al Bucureștiului a continuat discuţiile cu partidele pentru organizarea unui referendum local
Protest în fața guvernului
România 17 Octombrie 2024, 13:20

Protest în fața guvernului

Peste 1.000 de sindicaliști mineri, energeticieni și siderurgiști au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de noua lege a...

Protest în fața guvernului
Inovaţiile tehnologice, puncte cheie ale schimbărilor din industria auto
România 17 Octombrie 2024, 13:10

Inovaţiile tehnologice, puncte cheie ale schimbărilor din industria auto

Reglementările pentru climă nu trebuie să meargă înaintea posibilităţilor industriei auto de a se adapta şi de a rămâne...

Inovaţiile tehnologice, puncte cheie ale schimbărilor din industria auto
Procurorii DNA au început să percheziționeze cabinetul deputatului Nelu Tătaru de la Spitalul Municipal din Huși
România 17 Octombrie 2024, 10:17

Procurorii DNA au început să percheziționeze cabinetul deputatului Nelu Tătaru de la Spitalul Municipal din Huși

Procurorii DNA au început de dimineață să percheziționeze cabinetul deputatului Nelu Tătaru de la Spitalul Municipal din...

Procurorii DNA au început să percheziționeze cabinetul deputatului Nelu Tătaru de la Spitalul Municipal din Huși
Lista secțiilor de votare din România pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova
România 17 Octombrie 2024, 10:08

Lista secțiilor de votare din România pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni pot vota cu buletinul de identitate valabil sau cu paşaportul valabil sau expirat.

Lista secțiilor de votare din România pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania "Deschide ochii! Decizia corectă este la tine!"
România 17 Octombrie 2024, 10:06

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania "Deschide ochii! Decizia corectă este la tine!"

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania online "Deschide ochii! Decizia corectă este la tine!".

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania "Deschide ochii! Decizia corectă este la tine!"
Procurorii DIICOT fac percheziţii la 120 de adrese ale unor persoane bănuite de trafic de droguri, spălare de bani şi contrabandă cu ţigarete
România 17 Octombrie 2024, 09:54

Procurorii DIICOT fac percheziţii la 120 de adrese ale unor persoane bănuite de trafic de droguri, spălare de bani şi contrabandă cu ţigarete

Procurorii DIICOT, ajutaţi de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră, fac şi astăzi percheziţii la 120 de adrese ale...

Procurorii DIICOT fac percheziţii la 120 de adrese ale unor persoane bănuite de trafic de droguri, spălare de bani şi contrabandă cu ţigarete
Informații din trafic
România 17 Octombrie 2024, 08:26

Informații din trafic

Ceața scade vizibilitatea în trafic pe mai multe șosele.

Informații din trafic