Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul agriculturii, Florin Barbu: ”Ne dorim foarte mult ca românii să aibă prețuri corecte la raft”

"Apel matinal" - Invitat: Florin Barbu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Ministrul agriculturii, Florin Barbu: ”Ne dorim foarte mult ca românii să aibă prețuri corecte la raft”
Foto: facebook.com/florinbarbupsd

Articol de Radio România Actualităţi, 17 Octombrie 2024, 09:01

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, conform Ministerului Agriculturii. În perioada următoare va fi lansat în dezbatere publică și un proiect de ordonanță, ce va fi aprobat ulterior în Guvern.

Actul normativ va fi benefic pentru întregul lanț alimentar, fără a destabiliza piața, conform ministrului agriculturii, care mai spune că sunt exemple de produse mai ieftine, în urma măsurii similare aplicate încă de anul trecut de Executiv. Invitatul "Apelului matinal" din această dimineață este chiar ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu. Bună dimineața!

Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație și vreau să salut și eu fermierii pe această cale.

Îi salutăm pe toţi cei care ne ascultă. Când va fi lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de care aminteam?

O să mai avem o ultimă discuție săptămâna viitoare, atât cu mediul din procesare, cât și cu retailerul din România. Vedem că ordonanța care este valabilă până pe 31 decembrie și-a produs efecte, practic, acele 21 alimente de bază se văd scăderi din raportul pe care Consiliul Concurenței îl transmite o dată pe lună către Ministerul Agriculturii, pentru că responsabilii privind întocmirea acestui raport este Consiliul Concurenței. Lucrurile sunt foarte clare. Sunt scăderi între 18 și 32% la aceste produse alimente de bază.

Dar despre ce tipuri de produse este vorba?

Toate produsele aguroalimentare care sunt procesate în România.

Și în ce mod estimați că această decizie de plafonare va influența prețurile?

Nu va influența prețurile. Ne dorim foarte mult ca românii să aibă prețuri corecte la raft, pe de o parte, să nu mai vedem practici comerciale neloiale și adaos comercial foarte mare pe produsele românești și al doilea punct, cel mai important, este că foarte multe produse care vin din import au un adaos comercial mai mic decât produsele care sunt procesate și făcute de către procesatorii români. Vrem să echilibrăm acest lucru și ne dorim foarte mult, pe de o parte, așa cum și ordonanța pe care o avem valabilă până pe 31 decembrie, am văzut o creștere cu 50% a acelor produse care au avut plafonare de adaos comercial.

Dar n-ar putea, nu ştiu, creşte alte preţuri, în condiţiile în care comercianţii tentaţi să nu piardă vor compensa plafonarea cu o mărire a prețului la detergenți, de exemplu?

Sigur, lucrul acesta... o să avem o discuție și cu Ministerul Economiei, care se ocupă pe parte de comerț, dar Consiliul Concurenței are atribuții clare pe acest lucru, acolo unde se văd creșteri semnificative la alte produse, așa cum spuneați și dvs. de detergenţi și nu la produsele agroalimentare, sigur, Consiliul Concurenței poate să intervină în piață și să regleze acest aspect.

Bun, deocamdată, cum stau lucrurile? Pentru că spuneați că veți face la închiderea exercițiului financiar o analiză a profitabilității procesatorilor, dar și a retailerilor care au fost integrați în ordonanță privind plafonarea dausului comercial?

Păi, lucrurile sunt foarte clare. Din analiza de la ANAF, din raportările pe care le au atât procesatorii, cât și retailerii pe cele 21 de produse alimente de bază pentru români cu venituri mici și medii a reieşit faptul că creșterea volumului de vânzări este cu 50% mai mult, iar profitabilitatea este mult mai bună.

Asta înseamnă că și fermierii se pot declara cât de cât mulțumiți? Există și alte implicații pentru ei?

Sunt mulțumiți, pentru că materia primă care intră în procesare și luăm exemplu laptelui, pentru a avea un adaos comercial și un profit mai bun, atât procesatorul, cât și retailerul cu 70% reprezintă într-un produs materia primă, bineînțeles că și prețul la poarta fermei la lapte va crește pentru fermierii români.

Haideți să să vorbim despre platforma națională privind risipa alimentară, destinată agenților economici. Înțelegem că aceasta va fi gata în iunie 2025. Care este scopul platformei?

Sigur, în momentul de față noi am întocmit toate actele necesare, atât ordonanța, cât și hotărârea de guvern, vor fi raportate aceste stocuri pe care le au atât procesatorii, cât și fermierii și, bineînțeles, ne dorim foarte mult să reducem risipa alimentară în România.

La capitolul "ne dorim" mai sunt măcar două dorințe, și anume, că tot aminteați de materia primă și luăm cerealele, de exemplu, grâul, vom încerca să procesăm cât mai mult în România, să mai reducem și deficitul? La fel și cu carnea de porc?

Asta am făcut, pentru că am lansat două programe extrem de importante de procesare în România INVESTALIM, cu alocare de 900 de milioane de euro, granturi de la bugetul de stat, dar și pe fonduri europene, 620 de milioane de euro pe o axă DR-22 procesare în România. Asta înseamnă că vom semna până la sfârșitul anului contracte de 1,5 miliarde de euro, procesare în România. În următorii patru ani, am spus-o și o repet, din analizele Eurostat, dacă vom finaliza aceste proiecte de 1,5 miliarde de euro, România sigur se va clasa pe primul loc în sud-estul Europei în materie de procesare.

Da, e important că ne mișcăm din ce în ce mai bine, să spunem. Suntem în 17 octombrie, am avut o vară fierbinte, cu secetă pedologică - la capitolul irigații, cu ce gânduri ne îndreptăm spre anul 2025?

Ţinta Ministerului Agriculturii 2027 este de 2,7 milioane de hectare. În momentul de față avem reabilitate 1,6 milioane de hectare, anul acesta s-au irigat 1,6 milioane de hectare. Am lansat un program de 400 de milioane de euro pe fonduri europene pentru fermieri, 1,5 milioane de euro pe fiecare organizație de udători pentru a-și reabilita infrastructura secundară de irigații fără cofinanțare şi inclusiv TVA-ul este eligibil în cei 1,5 milioane de euro. Concomitent, la sfârșitul lunii noiembrie, lansăm și o nouă axă, tot pe fonduri europene, pentru achiziționare de echipamente de irigat, unde vom extinde suprafața cu încă 510.000 de hectare.

Dar există programe de ajutorare a fermierilor, poate, nu știu, în acest sens?

Vor mai continua, inclusiv...?

Sigur că vor continua, pentru că, pe de o parte, Ministerul Agriculturii reabilitează infrastructura principală de irigații, pe infrastructura principală de irigații anul acesta Ministerul Agriculturii a alocat, pe parte de energie, 100 de milioane de euro, astfel încât fermierii au apă gratuită pe infrastructura principală de irigații. Mai mult de atât, la organizațiile de udători, costul cu energia electrică, 50% din costul cu energia electrică este suportată tot de Ministerul Agriculturii. Concomitent, spuneam, de cele două programe prin care reabilitează sistemul de irigații în ferme, practic bani, fără cofinanțare, 1,5 milioane de euro și inclusiv echipamente astfel încât să închidem acest ciclu, infrastructură principală, care este gestionată de statul român prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, organizații de udători și echipamentul necesar să ducem apa în regulă la plantă. Sprijinul a fost consistent și va rămâne în continuare apă gratuită pentru toți fermierii în sistemul de irigație.

Sunt vești pe care cu siguranță le-au recepționat și fermierii. Mulțumiri pentru prezența alături de noi aici, la "Matinal".

Mulțumesc și eu./editor Florin Lepadatu/

FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
România 21 Decembrie 2024, 10:22

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin 11 persoane ar fi murit, după ce un bărbat a intrat cu o mașină în...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
România 21 Decembrie 2024, 09:15

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989

În capitală vor avea loc slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989 în Piața Universității și la Monumentul...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
România 21 Decembrie 2024, 09:12

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării

În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
București: Incendiu puternic la Piața Matache
România 21 Decembrie 2024, 09:10

București: Incendiu puternic la Piața Matache

Nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu.

București: Incendiu puternic la Piața Matache
La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
România 20 Decembrie 2024, 19:53

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani

Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural.

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
România 20 Decembrie 2024, 18:47

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De vineri se circulă pe autostradă între Buzău și Focșani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău