Ministerul sănătăţii recomandă adaptarea programului de lucru
Din cauza codului galben de caniculă, ministerul sănătăţii le recomandă agenţilor economici să îşi adapteze programul de lucru, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor.
Articol de Radiojurnal, 13 August 2014, 16:26
Codul galben de caniculă şi disconfort termic este valabil, până mâine, în toată ţara.
Autorităţile locale au instalat deja corturi anti-caniculă, cu aer condiţionat şi apă, dar şi cu personal medical şi aparatură pentru acordarea primului ajutor.
Din cauza temperaturilor foarte ridicate, trenurile circulă cu restricţii de viteză, motiv pentru care au întârzieri de până la 55 de minute.
Ministerul Sănătăţii le recomandă agenţilor economici să îşi adapteze programul de lucru, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor.
Este vorba despre cei care lucrează în aer liber, în domenii precum construcţii, agricultură sau activităţi portuare.
"Este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locurile umbrite.
"Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă, câte 2-4 litri de persoană pe zi; de a asigura echipamentul individual de protecţie şi chiar duşuri" a spus directorul de comunicare din Ministerul Sănătăţii, Dana Grigore.
Astăzi, în mai multe zone din ţară, reprezentanţii Inspectoratelor de Muncă au verificat pe teren dacă recomadările Ministerului Sănătăţii sunt respectate şi, în unele cazuri, au constatat că angajaţilor nu li s-au acordat cei 2-4 litri de apă rece, iar sistemele de ventilaţie erau defecte.
S-au înmulţit apelurile la 112
Din cauza căldurii excesive, în ţară s-au înmulţit apelurile la numărul unic pentru situaţii de urgenţă 112, existând mai multe cazuri de persoane care au leşinat pe stradă.
În această perioadă, medicii le recomandă cetăţenilor să evite să iasă afară în intervalul orar 11:00 - 17:00, iar dacă sunt nevoiţi să petreacă timp în aer liber, să poarte îmbrăcăminte din ţesături naturale, să-şi acopere capul şi să consume cel puţin 2 litri de apă pe zi.
Concediile angajaţilor de la Serviciul de Ambulanţă Focşani au fost limitate pentru a face faţă eventualelor solicitări cauzate de caniculă.
De asemenea, autorităţile locale au instalat în oraş puncte de prim ajutor.
"Conducerea municipalităţii a luat decizia să înfiinţăm cinci puncte de prim ajutor, /în/ care se va găsi personal medical şi apă pentru cei care vor avea nevoie. Avertizarea momentan o avem primită pentru perioada 12-14 august. În funcţie de ce se va mai întâmpla din punct de vedere al condiţiilor meteo, vom putea prelungi o funcţionalitate a acestor puncte de prim ajutor.
"Programul pentru acestea este stabilit momentan între ora 10:30 şi 16:00" a spus purtătorul de cuvânt al primăriei Focşani într-o declaraţie consemnată de Radio Iaşi.