Ministerul Justiției, măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie
Ministerul Justiţiei a prezentat un set de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi consultă populaţia pentru idei noi.
Articol de Adriana Leu, 27 Iulie 2016, 12:58
Ministerul Justiţiei a prezentat un set de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi consultă populaţia pentru idei noi.
Planul de măsuri propus a fost adoptat la sfârşitul lunii trecute, împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în condiţiile în care la Curtea Europeană de Justiţie există mii de reclamaţii, privind în special supraaglomerarea din penitenciare.
Ministerul Justiţiei urmăreşte crearea unei platforme prin care societatea civilă să-şi exprime puncte de vedere cu privire la unele opţiuni identificate de această instituţie pentru îmbunătăţirea efectivă şi sustenabilă a condiţiilor de detenţie ce includ şi supraaglomerarea.
Contribuţiile primite vor ajuta la definitivarea unui pachet de măsuri integrate, pe termen scurt, mediu şi lung, care vizează consolidarea infrastructurii, îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor private de libertate, facilitarea reintegrării lor sociale, consolidarea probaţiunii şi măsuri legislative.
Vor avea loc o serie de întâlniri regionale la Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova şi Bucureşti cu parteneri instituţionali şi organizaţii neguvernamentale. Cetăţenii pot face propuneri până la 9 septembrie 2016.
Supraaglomerarea din penitenciarele româneşti este cunoscută de mai mulţi ani.
Potrivit standardelor Consiliului Europei, transpuse deja în legislaţia românească, fiecărui deţinut trebuie să-i fie alocat un spaţiu de cel puţin patru metri pătraţi, chiar şase metri pătraţi în anumite condiţii.
Aceasta înseamnă că actualul sistem penitenciar din ţara noastră nu poate acoperi mai mult de 18.826 de locuri.
La data de 18 iulie, în România însă erau încarcerate 28.278 de persoane, inclusiv cele aflate în arest.
Rezultă aşadar o supra-aglomerare de 9.408 locuri.
La Curtea Europeană a Drepturilor Omului există aproximativ 2.000 de cereri privind condiţiile de detenţie din România.
Dat fiind numărul foarte mare de sesizări, CEDO ar putea adopta o hotărâre pilot împotriva României.