Minerii decedaţi la mina Petrila, uitaţi după trei ani
La trei ani de la decesul celor 13 mineri de la mina Petrila, conducerea unităţii a anunţat că nu va avea loc nicio manifestare pentru omagierea ortacilor dispăruţi. Tragedia a avut loc din cauza acumulării metanului în subteran.
Articol de Ilie Pintea, 15 Noiembrie 2011, 15:09
Marţi se împlinesc trei ani de la accidentul colectiv de muncă de la mina Petrila, în care au murit 13 mineri şi alţi 15 au fost răniţi.
Potrivit specialiştilor, tragedia a avut loc din cauza acumulării metanului în subteran, care a dus la cele două explozii succesive în care şi-au pierdut viaţa minerii.
Dacă în anii trecuţi conducerea minei Petrila a organizat comemorarea victimelor, de data aceasta nu mai are loc nicio manifestare pentru omagierea ortacilor dispăruţi acum trei ani.
Conducerea unităţii a anunţat că va face acest lucru pe data de 4 decembrie, când e sărbătorită ocrotitoarea minerilor, Sfânta Varvara.
După explozia de anul trecut, comisiile de anchetă au stabilit că mai mulţi dintre şefii de la mina Petrila se fac vinovaţi de ucidere din culpă şi alte infracţiuni, iar familiile victimelor au deschis un proces în care cer daune morale consistente.
Pentru prima dată în istoria accidentelor de muncă din Valea Jiului, liderii exploatării miniere şi şefii direcţi ai minerilor care şi-au pierdut viaţa în cele două explozii au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea şi la plata unor daune morale şi materiale substanţiale, recursurile formulate de aceşti afiind pe rolul instanţelor de judecată.
Dubla explozie de la Petrila a avut însă şi altfel de efecte.
Măsurile de securitate din subteran au fost îmbunătăţite în toată Valea Jiului, pentru ca astfel de evenimente să poată fi limitate.
Cu toate acestea, încă cinci mineri au murit într-o altă explozie din subteran, care a avut loc la începutul acestui an la mina Uricani.
După explozia de acum trei ani, mina Petrila nu a mai funcţionat la întreaga capacitate, iar din luna august a accesat ajutorul de stat pentru închidere şi a intrat în procedura de conservare, urmând să îşi înceteze activitatea în 2018.