Minele Lonea şi Lupeni vor fi închise
Închiderea celor două mine e asumată de guvern şi de administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi aşteaptă avizul Comisiei Europene
Articol de Ilie Pintea, 15 Noiembrie 2016, 20:22
Închiderea minelor Lonea şi Lupeni, aflate în componenţa Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aşteaptă doar avizul favorabil al Comisiei Europene, fiind asumată atât de guvern, cât şi de administraţia complexului.
Chiar dacă în urma acestei decizii Valea Jiului mai rămâne cu două exploatări miniere, în loc de 15 câte erau în 1990, minerii sunt mai preocupaţi de plăţile compensatorii decât de pierderea locurilor de muncă.
Conform lui Ilie Pintea, corespondent RRA, potrivit notificării trimise la Comisia Europeană, două dintre cele patru exploatări miniere din componenţa CEH urmează să fie închise, cel mai probabil până la sfârşitul anului 2018, când îşi vor încheia activitatea şi minele neviabile Uricani şi Paroşeni.
Preşedintele sindicatului "Muntele", Darius Câmpean, spunea că un element important la divizarea complexului va fi rămânerea minelor închise în cadrul aceleiaşi societăţii, pentru a suplini lipsa de investiţii cu materiale luate de la Lonea şi Lupeni, mine ce nu vor mai funcţiona.
Marius Câmpean: "Vă spun clar că vor fi o gură de exploatări pentru acele eploatări. Pe baza a ceea ce s-a luat de la Petrila s-a funcţionat aproape un an de zile şi mă refer aici la armăturile de susţinere TH".
Pintea Principala îngrijorare a celor aproape 1.000 de mineri care lucrează la cele două mine, e legată de valoarea plăţilor compensatorii, care au fost mai mici în această toamnă la angajaţii CEH. Directorul Societăţii naţionale pentru închideri mine, Aurel Anghel, a declarat că toţi cei care vor fi concediaţi colectiv vor avea parte de compensaţii.
"Sunt bani prinşi şi pentru cele două mine, ca minerii de la cele două mine să poată beneficia de aceleaşi drepturi ca şi minerii de la Societatea naţională de închideri", a spus el.
În urma închiderii minei Lonea, prima mină care a funcţionat în Valea Jiului, oraşul Petrila rămâne fără cel mai important contribuabil la bugetul local, după ce, cu un an în urmă, localitatea a pierdut încă o mină.