Mina marină care se afla în derivă în largul Mării Negre, neutralizată
Există avertizări către navele care tranzitează această zonă. Astfel de mine sunt greu de observat, mai ales de navele comerciale.
Articol de Radiojurnal, 28 Martie 2022, 23:30
Echipajul Puitorului de Mine "Viceamiral Constantin Bălescu" a încheiat intervenţia pentru neutralizarea minei marine care se afla în derivă în largul Mării Negre, la 70 de km de Litoralul românesc.
Sorin Cealera a transmis mai multe detalii în Radiojurnalul de la ora 22.00.
Sorin Cealera: După ce nava a ajuns la o distanţă de siguranţă faţă de mină, echipa alcătuită din patru scafandrii deminori s-a deplasat cu o ambarcaţiune rapidă în apropierea minei pe care a identificat-o ca fiind de provenienţă ucraineană. O mină activă, sferică, având un diametru de 50 cm, folosită împotriva navelor de suprafaţă, cu o încărcătură activă echivalentă cu 20 de kg TNT. Scafandrii au montat pe aceasta o încărcătură explozivă de 4 kg pe care au detonat-o apoi de la o distanţă de 750 m. Căpitan comandor Cătălin Gherghinescu, comandantul detaşamentului de scafandri EOD spune că astfel de mine sunt greu de observat, mai ales de navele comerciale.
Cătălin Gherghinescu:Orice muniţie care a fost lansată reprezintă un pericol pentru obiectivele din zona respectivă. Cele trei elemente galvanice erau active şi acelea au o durată de viaţă nelimitată în timp.
Căpitan comandor Daniel Gherma, comandantul navei: Pe fondul activităţilor de protecţie la Litoral, defensive, întreprinse de Forţele Navale Ucrainene, prin instalarea barajului de mine, începând cu 24 februarie, şi în urma furtunilor din ultima vreme, unele mine au fost desprinse din baraj şi există un real pericol pentru navigaţia din zonă. Există avertizări către navele care tranzitează această zonă să evite şi să întărească observarea vizuală şi radiotehnică în sector circular.
Sorin Cealera: Forţele Navale Române vor continua misiunile de cercetare-supraveghere în zona de responsabilitate maritimă a României.