Militarii români din Afganistan, testați psihologic
Pentru prima oară de când Armata Română a trimis trupe în misiuni internaţionale pe diferite fronturi de luptă, militarii sunt evaluaţi psihologic.
Articol de Florin Firu, Dolj, 03 Octombrie 2014, 08:02
Militarii români care au participat la misiuni în Afganistan sunt testaţi psihologic pentru sindromul de stres posttraumatic.
Acesta poate apărea după o experientă dură, mai ales pe front, în condiţii de război, sau după acte de violenţă. Militarii din Craiova sunt primii care au stat de vorbă cu psihologii în cadrul unui centru înfiinţat special.
Acesta a urmărit identificarea celor care prezintă vulnerabilitate pentru dezvoltarea unor tulburări condiţionate de stres şi evenimente traumatice ori descoperirea timpurie a cazurilor care prezintă simptome de stres posttraumatic.
Șeful Centrului de investigaţii socio-comportamentale, colonelul Vasile Marineanu: "Ideea este să identificăm aceste aspecte, pentru a veni în sprijinul militarilor, pentru a-i ajuta să se integreze în viaţa de unitate, în viaţa de familie, cât mai curând posibil".
Militarii craioveni spun că pregătirea psihologică şi familia sunt factorii care i-au ajutat să treacă prin situaţiile grele, cu o deosebită încărcătură emoţională, întâlnită în teatrele de operaţiuni.
Centrul de investigaţii socio-comportamentale a fost înfiinţat în premieră de Ministerul Apărării, după 12 ani în care România a avut militari în teatrul de operaţiuni din Afganistan.