Mii de români trăiesc în continuare în localități neracordate la rețeaua de curent electric
Județele cu cele mai multe gospodării fără energie electrică sunt: Covasna, Satu Mare, Suceava, Bistrița-Năsăud, Bacău și Sălaj.
13 Aprilie 2024, 08:09
România se află în mijlocul unei revoluții verzi și sunt pregătite o mulțime de linii de finanțare pentru investiții în energii regenerabile, dar acestea trebuie dublate de investiții în capacități de stocare, a afirmat ministrul energiei, Sebastian Burduja. Într-o declarație la postul nostru de radio, el s-a referit și la modul în care statul poate veni în ajutorul cetățenilor din categoriile defavorizate.
Sebastian Burduja: România, în contextul crizei energetice, a avut câteva măsuri pentru aceste grupuri. Mă refer la cardurile de energie - ele în continuare pot fi folosite în această perioadă - și a avut schema de compensare-plafonare, cea care a asigurat la facturile românilor al 4-lea cel mai ieftin caz și a 5-a cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană, iar aceste măsuri trebuie să continue. Eu le-am susținut și le susțin astfel încât povara facturilor la utilități să fie cât mai mică pentru români.
Pe de altă parte, Sebastian Burduja a precizat că ministerul va dezvolta un program dedicat eradicării sărăciei energetice, în condițiile în care în România 11.000 de oameni nu au acces la curent electric, 40% din ei fiind copii. Județele cu cele mai multe gospodării fără energie electrică sunt: Covasna, Satu Mare, Suceava, Bistrița-Năsăud, Bacău și Sălaj.
Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spunea că responabilitatea pentru electrificarea acestor locuințe revine primăriilor, însă cele mai multe nu au vreun plan în acest sens.
Dumitru Chisăliță: În 23% din total imobile fără energie electrică, locuite permanent, există planuri, planuri într-o perspectivă de 3 ani de zile. Acestea diferă foarte mult de la județ la județ, adică sunt județe în care pur și simplu nu interesează pe nimeni nimic. Sunt alte județe, Covasna, de exemplu, unde mare parte din aceste imobile UAT-urile, Consiliul Județean s-a propus să le electrifice în următorii an.
Conform estimărilor Ministerului Energiei, pentru rezolvarea acestei probleme sunt necesare 12 milioane de euro.