Mii de profesori buzoieni, în grevă de avertisment
Aproape 6.000 de profesori din majoritatea şcolilor din judeţul Buzău au protestat faţă de faptul că nu şi-au primit salariile restante.
Articol de Sorin Solomon, 09 Martie 2010, 12:34
Profesorii din majoritatea şcolilor din judeţul Buzău au declanşat o grevă de avertisment, nemulţumiţi că au avut venituri mai mici în luna februarie.
Deşi şi-au câştigat în instanţă dreptul de mărire salarială cu 33%, profesorii buzoieni spun că primarii celor 87 de localităţi nu au din ce să le plătească în totalitate lefurile pe luna februarie, transmite corespondentul România Actualităţi, Cristina Moise.
Sunt cazuri în care dascălii şi-au primit salariul diminuat cu 40%, chiar 60%, precizează liderul sindicatului din învăţământul preuniversitar, Ion Dobre.
În peste 90% dintre şcolile judeţului Buzău dascălii au intrat în clasă doar pentru a supraveghea elevii.
În acelaşi timp, la câteva şcoli din mediul rural buzoian s-a anunţat prezenţa a trei inspectori din Corpul de control al ministrului educaţiei, cercetării şi sportului.
Inspectorii vor să discute direct cu profesorii vizavi de nemulţumirile acestora.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu, susţine că au fost rezolvate problemele cu salarizarea cadrelor didactice pe luna februarie, apărute în judeţele Buzău, Galaţi şi Suceava.
Ea a precizat că au fost realocaţi bani din fondul pentru trimestrul al treilea. Reprezentantul Ministerului Educaţiei a mai spus că problemele au fost cauzate de includerea în calculul veniturilor din februarie a unor drepturi obţinute de profesori în instanţe, dar şi a unor sporuri locale, care nu sunt prevăzute în legea salarizării unitare a bugetarilor.
Proteste ale profesorilor sunt anunţate şi la Oradea, transmite corespondentul România Actualităţi, Stelian Radu Cacuci.
Potrivit liderului Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ, nemulţumirile lor sunt legate în principal de aplicarea parţială a unei sentinţei judecătoreşti prin care trebuia să li se mărească coeficientul de multiplicare a salarizării.