Mii de oameni au protestat împotriva proiectului Roşia Montană
Manifestanţii au cerut senatorilor şi deputaţilor să respingă proiectul de lege pe care guvernul l-a înaintat aleşilor pentru a-l dezbate în sesiunea parlamentară care începe luni.
Articol de Adriana Turea, 02 Septembrie 2013, 07:34
Mii de oameni au protestat, duminică, în Capitală, şi în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate, faţă de deschiderea exploatării de aur de la Roşia Montană.
Manifestanţii au cerut senatorilor şi deputaţilor să respingă proiectul de lege pe care guvernul l-a înaintat aleşilor pentru a-l dezbate în sesiunea parlamentară care începe luni.
"Protestăm împotriva aprobării proiectului de lege referitor la Roşia Montană, pe care îl considerăm un act de trădare naţională. Este, practic, suspendarea democraţiei şi a statului de drept în România", a spus o persoană prezentă la protest.
"Noi nu suntem de acord cu exploatarea de la Roşia Montană. Nu mi se pare corectă împărţirea, adică tot aurul şi toate resursele aparţin ţării şi ei au făcut o înţelegere destul de proastă şi nu e benefică pentru noi. Este periculoasă exploatarea şi pentru că se distrug vestigii ale noastre, ale românilor", crede un alt protestatar.
Principalul organizator al protestelor, Asociaţia Alburnus Maior, avertizează că în procesului tehnologic de exploatare a aurului este folosită cianura fapt care implică riscuri majore de poluare ireversibilă a mediului.
Totodată, organizaţia susţine că exploatarea minieră ar urma să distrugă vestigiile istorice, unice în lume, existente în perimetrul respectiv.
Exploatarea la Roşia Montană ar trebui să înceapă în 2016dacă va fi aprobat proiectul
Proiectul de lege privin investiţia în exploatarea aurului la Roşia Montană a fost finalizat de guvern săptămâna trecută şi va fi trimis spre aprobare parlamentului.
Potrivit documentului, exploatarea celui mai important zăcămând de aur din ţară, evaluat la aproximativ 300 de tone, ar urma să înceapă la sfârşitul anului 2016, cu beneficii mari pentru statul român care va avea o participaţie de 25%.
Exploatatorul ar urma să plătească o redevenţă de 6%, să dubleze garanţia de mediu şi să facă investiţii fără precedent în patrimoniul naţional.
Executivul susţine că proiectul va genera locuri de muncă şi va aduce beneficii economice directe de aproximativ 5,2 miliarde de dolari.
Deşi acest proiect este o iniţiativă a guvernului, partidele de la putere nu vor da un vot politic.
Atât liderul PSD, Victor Ponta, cât şi cel al PNL, Crin Antonescu, au declarat, duminică, că fiecare reprezentant al lor va vota potrivit propriei conştiinţe.
Şeful guvernului a subliniat chiar că proiectul Roşia Montană este unul extrem de controversat, de care, personal, nu este convins.