Mii de medicamente ieftine au dispărut din farmacii în ultimii ani
Tot mai multe pastile generice au dispărut, iar pentru altele producătorii au cerut întreruperea temporară a comercializării, întrucât vânzarea lor nu aducea profit.
Articol de Victor Caraculacu, 25 Februarie 2016, 19:17
Situaţia se agravează pe piaţa medicamentelor din România.
Tot mai multe pastile generice au dispărut în ultimul timp, iar pentru altele producătorii au cerut întreruperea temporară a comercializării, întrucât vânzarea lor nu le aducea profit.
Agenţia Naţională a Medicamentului caută acum soluţii la această problemă.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anca Crupariu, a avertizat astăzi la emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi că situaţia ar putea deveni critică în pofida restricţiilor impuse de Ministerul Sănătăţii cu privire la exportul paralel.
Cu toate acestea, pentru unele medicamente, va fi necesară o procedură specială pentru aducerea lor pe piaţă, a mai spus Anca Crupariu.
"Încercăm să găsim medicamente care să poată fi aduse prin acel sistem numit autorizaţie pentru nevoi speciale şi pentru foarte multe medicamente am găsit această rezolvare. Sunt medicamente care se pot găsi acum pe piaţă. În fiecare an se eliberează în jur de 50-60 de autorizaţii pentru nevoie speciale, sunt şi acum în curs de evaluare încă şase medicamente importante care trebuie să se aducă prin această pârghie legislativă, care este salvatoare în acest moment", a spus Anca Crupariu.
Mecanismul de scădere a preţurilor ar putea afecta din luna iunie şi medicamentele originale.
Producătorii se plâng că vor fi nevoiţi să exporte mai multe produse, care implicit vor dispărea din farmaciile şi spitalele româneşti.
Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, Robert Popescu, a atras atenţia în aceeaşi emisiune că o cauză ar fi apariţia pe piaţa autohtonă a unor taxe suplimentare.
"Anul acesta, reducerea preţurilor produselor originale cu 35% forţată în mod cert îi va obliga pe foarte mulţi din producătorii de produse originale care se află în această situaţie. Suntem din nou inovativi, cum am fost inovativi şi anul trecut în aplicarea preţurilor minime din Europa cu clawback, cu o taxă suplimentară de 20%. Probabil că vom vedea încă nişte sute de produse care vor ieşi şi ele din piaţă", a afirmat Robert Popescu.
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Laurenţiu Mihai, preciza că 2.000 de medicamente ieftine au dispărut din farmacii.
"Au dispărut 2.000 de medicamente mai ieftine din farmacii, în ultimii ani, din cauza politicilor de preţuri şi a suprataxării produselor farmaceutice. Nu poţi ţine pe piaţă medicamente care au cel mai mic pret din Uniunea Europeană, când sunt taxe foarte mari", a spus Laurenţiu Mihai.
Ministerul Sănătăţii reaminteşte că pacienţii şi farmaciştii pot constata lipsa unor tipuri de medicamente la adresa: lipsamedicament@anm.ro.