Mihail Boldea "va fi dat în urmărire internaţională"
Procurorii DIICOT spun că deputatul Mihail Boldea a părăsit România în data de 17 martie, anterior ridicării imunităţii. Procurorii vor cere darea în urmărire generală şi internaţională a deputatului.
Articol de Răzvan Stancu, 21 Martie 2012, 20:20
Procurorii DIICOT au solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă în lipsă a deputatului Mihail Boldea, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, informează redactorul Radio România Actualităţi, Mădălina Radu.
Procurorii DIICOT au motivat necesitatea arestării în lipsă a acestuia, deoarece Mihail Boldea se sustrage urmăririi penale.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, parlamentarul a părăsit România pe frontieră terestră în data de 17 martie, anterior hotărârii Camerei Deputaţilor de a-i ridica imunitatea.
Potrivit redactorului RRA, procurorii de la crimă organizată vor solicita organelor abilitate darea în urmărire generală şi internaţională a lui Mihail Boldea.
Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, prin vot secret, cererea de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea.
Anterior şi comisia juridică a Camerei Deputaţilor dăduse un vot favorabil acestei solicitări.
Deputatul Mihail Boldea este cercetat penal pentru înşelăciuni imobiliare
Potrivit articolului 72 din Constituţie, deputaţii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu opiniile politice, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor.
Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar competenţa de judecată aparţine Curţii Supreme.
Procurorii DIICOT de la Serviciul Teritorial Galaţi au solicitat procurorului general al României, Codruţa Kovesi, să facă demersurile necesare pentru obţinerea avizului în vederea formulării cererii de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea.
Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul justiţiei.
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a transmis luni ministrului justiţiei solicitarea procurorilor DIICOT de ridicare a imunităţii deputatului independent Mihail Boldea, cercetat penal pentru înşelăciuni imobiliare.
DIICOT susţine că Mihail Boldea face parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit din 22 de persoane, alături de un avocat din Baroul Galaţi şi un fost arbitru de la Curtea de Arbitraj Galaţi, care se ocupau cu înşelăciuni în domeniul imobiliar.