Migraţia medicilor, "problemă de interes naţional"
Peste 8.000 de medici au plecat din ţară în ultimii trei ani, în condiţiile în care România are cei mai puţini doctori la mia de locuitori din 42 de ţări, spune preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.
Articol de Adriana Turea, 01 Februarie 2011, 19:47
Colegiul Medicililor din România a avertizat din nou că asistăm la un exod al medicilor.
Colegiul Medicilor are mai multe propuneri pentru ca profesia de medic să devină din nou atractivă pe plan naţional.
"Migraţia medicilor a devenit o problemă de interes naţional", este de părere preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
El susţine că peste 8.000 de medici au plecat din ţară în ultimii trei ani, în condiiţile în care România are cei mai puţini doctori la mia de locuitori din 42 de ţări monitorizate de Biroul European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Preşedintele Vasile Astărăstoae atrage atenţia că subfinanţarea sistemului sanitar este unul dintre motivele plecării medicilor.
"Exodul medicilor este determinat, pe de-o parte, de profesionalismul medicilor, pentru că dacă nu s-ar adapta într-un sistem performant, nu ar pleca, sau firmele nu ar mai veni să-i angajeze, pe de altă parte, datorită faptului că în România nu pot să facă ceeea ce au fost învăţaţi să facă", a spus preşedintele Colegiului Medicilor.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, nu confirmă că România este principalul exportator de medici şi dă exemplul altor ţări.
"Cehia are o problemă foarte mare cu plecarea medicilor; Polonia, Ungaria la fel. Asta nu înseamnă că noi suntem într-o situaţie fericită, dar nici faptul că noi suntem cei mai mari exportatori. Este un fenomen european care se manifestă în urma accederii noastre în comunitatea europeană. S-a liberalizat piaţa muncii", a afirmat ministrul sănătăţii.
Preşedintele Colegilor Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, spune că i-a făcut nişte propuneri ministrului sănătăţii pentru remedierea acestei situaţii.
"Să rediscutăm veniturile pe care le obţine un medic, să depolitizăm structurile medicale, să facem să fie predictibilă cariera profesională, pentru că un medic vrea să ştie cum va evolua, nu în fiecare lună un alt document, să poată pleca medicul să-şi facă educaţia medicală continuu, nu în concediul de odihnă sau în concediul fără plată, dacă îi dă voie managerul să plece, să se introducă cursuri plătite de către instituţia în care lucrează medicul, pentru că este în avantajul instituţiei", a declarat Vasile Astărăstoae.
Măsurile adoptate până în prezent de ministerul sănătăţii pentru micşorarea fenomenului de migrare a medicilor sunt: descentralizarea rezidenţiatului şi posibilitatea absolvenţilor facultăţilor de medicină de a se încadra în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie în funcţia de medic, dar cu competenţe limitate.