Migraţia ilegală la frontiera de vest a ţării "a scăzut cu peste 60%"
Întărirea controalelor la frontiera româno-sârbă i-a determinat pe migranţi să caute rute alternative şi să ocolească ţara noastră.
Articol de Alina Bujancă, 29 Mai 2018, 12:20
Migraţia ilegală la frontiera de vest a ţării a scăzut cu peste 60% în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2017.
Întărirea controalelor la frontiera româno-sârbă i-a determinat pe migranţi să caute rute alternative şi să ocolească ţara noastră.
De asemenea, destructurarea unor reţele de trafic de persone a descurajat acest fenomen, spun autorităţile.
Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Tiberiu Giurea, spune că rezultatele au fost înregistrate după suplimentarea personalului şi utilizarea aparaturii moderne de supraveghere:
Tiberiu Giurea: Migraţia ilegală este un fenomen complex, care în permanenţă comportă modificări. Migranţii acţionează pe anumite rute în momentul în care constată că acţiunile lor sunt eficiente, în momentul în care rutele respective nu mai dau satisfacţie, îşi găsesc alte rute sau încearcă să identifice alte rute pe care să desfăşoare activităţi de migraţie. Din ceea ce ştim noi în acest moment, datorită măsurilor care au fost dispuse atât la frontiera României, cât şi la frontiera Ungariei, această rută de migraţie a Balcanilor de Vest s-ar putea să comporte unele modificări, în sensul că se va căuta o redirecţionare către Albania, Bosnia-Herţegovina şi alte state care să permită continuarea călătoriei spre vestul Europei.
Amintim de cel mai răsunător caz, înregistrat în urmă cu o săptămână, când poliţiştii de frontieră din Timiş, împreună cu procurorii DIICOT şi cu sprijinul autorităţilor din Germania şi Serbia, au destructurat o reţea infracţională transnaţională, care se ocupa cu racolarea, îndrumarea, cazarea şi transportul migranţilor proveniţi din Orientul Mijlociu şi Asia către state din vestul Europei, contra unor taxe cuprinse între 4 şi 5000 de euro de persoană.