Metodă pentru găsirea unui loc de muncă
Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă "îşi sporesc şansele" dacă sunt dispuşi să accepte o slujbă în alt domeniu decât cel pentru care sunt calificaţi.
02 August 2010, 19:01
În ciuda crizei economice prelungite, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă îşi sporesc şansele dacă sunt dispuşi să accepte o slujbă în alt domeniu decât cel pentru care sunt calificaţi.
Cel puţin aşa arată lucrurile la Cluj, unde, în ultima vreme, mai mult de 1000 de şomeri şi-au găsit de lucru. Cea mai mare parte dintre ei au fost angajaţi în alte domenii de activitate decât cele mai căutate înainte de criză.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj, Daniel Don, spune că tot mai multe locuri de muncă devin disponibile în agricultură, dar şi în industria uşoară, unde muncitorii formaţi în timpul regimului comunist au început să se pensioneze.
Daniel Don spune că, spre surprinderea multor şomeri, locurile de muncă în domenii precum tâmplăria sunt mai bine plătite decât cele din medicină ori din educaţie.
"Avem noi pieţe neexploatate şi nefructificate. De exemplu domeniul agricol, unde suntem foarte rămaşi în urmă; acolo se pot face asociaţii, se pot organiza oamenii să lucreze, să acceseze fonduri europene” a declarat Daniel Don.
O altă tendinţă este apariţia unor locuri de muncă în contextul unor schimbări pe pieţele internaţionale. Daniel Don afirmă că tot mai mulţi investitori sunt interesaţi de România, pentru că forţa de muncă românească a devenit mai ieftină decât în China.
În schimb, domeniile care aveau o dinamică spectaculoasă înainte de criză, precum construcţiile ori comerţul, continuă să se confrunte cu mari dificultăţi. Însă piaţa locurilor de muncă, în ansamblu, a început să dea semne de revenire.
Luna trecută, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a reuşit să găsească locuri de muncă pentru 1200 de persoane în judeţul Cluj. De aceea, cheltuielile statului cu şomerii au scăzut de la 100 de miliarde de lei vechi la 80 de miliarde. În prezent, în judeţ mai există circa 20.000 de şomeri.