Meleșcanu: MIlitarizarea rusă din Marea Neagră are ca țintă și Mediterana
Cea mai mare preocupare a României în domeniul securităţii este atitudinea Rusiei în regiune, a declarat ministrul de externe Teodor Meleşcanu la lucrările AP NATO de la București.
Articol de Carmen Gavrilă, 07 Octombrie 2017, 11:23
Cea mai mare preocupare a României în domeniul securităţii este atitudinea Rusiei în regiune, a declarat, astăzi, ministrul de externe Teodor Meleşcanu la lucrările Adunării parlamentare a NATO de la Bucureşti.
Şeful diplomaţiei române a explicat că Rusia a dezechilibrat raportul de forţe din Marea Neagră prin anexarea şi militarizarea Crimeei. Teodor Meleşcanu a mai spus că în ce priveşte Rusia, NATO trebuie să continue politica de combinare a măsurilor de descurajare cu dialog.
Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a explicat în faţa parlamentarilor NATO că din punctul de vedere al Romaniei principalele obiective ale Aliantei pentru perioada urmatoare ar trebui sa fie o Alianta robustă care să garanteze apărarea statelor membre, un rol mai consistent al Uniunii în securitatte şi apărare cu condiţia să nu dubleze NATO şi aprofundarea cooperării dintre Uniune şi Alianţă în apărare şi proiectarea unei singure comunităţi de valori. Ministrul a adăugat că NATO nu trebuie să se limiteze la apărarea membrilor ci şi să proiecteze securitate dincolo de graniţele sale. Teodor Melescanu a explicat şi cum vede România strategia Rusiei în Marea neagră şi deyechilibrul de forţe:
"Militarizarea Crimeei, din evluarile noastre, nu are ca ţintă doar Marea Neagră. Militarizarea de aici din Marea neagră este doar punctul de plecare pentru o prezenţă rusă importantă în Estul Mediteranei şi în Orientul Mijlociu.
"Când vorbim despre securitatea Mării Negre ne gândim şi la consecinţele militarizării ruse crescute în această mare dar şi în Mediterană şi inclusiv în Siria.
"De aceea suntem îngrijoraţi, de aceea am vrea să vedem, în viitorul apropiat, că NATO e mai implicată în asigurarea unei cooperări permanente între statele de la Marea Neagră".
În ce priveşte cooperarea dintre NATO şi UE, în domeniul securităţii şi apărării, ministrul român de externe a precizat că Uniunea nu are ca alianta un articol 5, ci totul se va face pe bază de voluntariat.
Teodor Melescanu a mai spus ca Romania vrea sa fie membra a grupului de ţări care vor adera la aşa numita Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), încă din clipa în care această formulă de apărare şi securitate a Uniunii va deveni funcţională.
Legat de tendinţele separatiste din Europa, Teodor Melescanu a precizat că România nu a fost, nu este şi nu va fi niciodată de acord cu declaraţii unilaterale de independenţă.