Medicul de la Maternitatea Bucur, cercetat în libertate
Tribunalul Bucureşti a respins cererea de arestare preventivă pentru 29 de zile a medicului de la Maternitatea Bucur care ar fi cerut bani pentru a face o operaţie de cezariană.
Articol de Ioana Dogaru, 17 August 2012, 19:02
Medicul Mircea Conea de la Maternitatea Bucur, prins în flagrant luând bani de la soţul unei femei căreia urma să-i facă o cezariană, va fi cercetat în libertate, a decis vineri seara Tribunalul Bucureşti.
Instanţa a respins astfel propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile, fără a dicta vreo măsură restrictivă împotriva sa.
Decizia nu este însă definitivă.
Ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Colegiul Medicilor Bucureşti s-a autosesizat în acest caz şi urmează să-l analizeze în prima şedinţă.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoaie, medicul Mircea Conea riscă excluderea din corpul medical pe linie disciplinară, în cazul în care acuzaţiile se vor dovedi reale.
Într-un interviu, acordat redactorului Radio România Actualităţi, Andreea Marin, Vasile Astărăstoae a explicat şi cum ar putea fi contracarate procesele de luare şi dare de mită în sistem, şi anume prin salarizarea diferenţiată în raport cu responsabilitatea muncii, creşterea veniturilor personalului sanitar şi respectarea strictă a legii.
"Corpul profesional medical nu este format numai din îngeri. În condiţiile actuale din România nu văd altă posibilitate decât aceasta a creşterii veniturilor şi a creşterii responsabilităţii actului medical", a declarat Vasile Astărăstoae.
Acesta a menţionat că există chiar o politică de stat, medicii să fie vulnerabili.
"Dacă nu se vor respecta aceste reguli, atunci ultimă măsură pe care o au medicii din România este de a-şi da demisia în bloc, după exemplul colegilor din Slovacia, din Israel, din Germania, pentru că situaţia actuală nu mai poate să mai fie acceptabilă", a mai spus Vasile Astărăstoae.
Acest lucru a apărut acum, în condiţiile în care există de foarte multe timp nişte tarife pe piaţa neagră.
Vasile Astărăstoae a explicat că aceste tarife cresc din cauza supralicitării pacienţilor şi, în acelaşi timp, din cauza numărului mic de medici şi resurselor care sunt limitate.
"Noi am dezvoltat o cultură conflictuală, în care respingem dialogul şi ceea ce se întâmplă în societate, în general, se reflectă şi în sistemul de sănătate", a mai spus Vasile Astărăstoae.
Medicul Mircea Conea a fost prins în flagrant în timp ce ar fi primit 700 de lei de la soţul unei femei pe care medicul urma să o opereze de cezariană, anterior acesta ar fi refuzat 300 de lei pe motiv că suma ar fi fost insuficientă, potrivit Parchetului Capitalei.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au dispus, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Mircea Conea, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Sfântul Ioan - Secţia Maternitatea Bucur.
Medicul Mircea Conea este acuzat că a pretins, joi, de la o pacientă suma de 700 de lei pentru a-i face operaţie de cezariană.