Medicii vor reguli noi privind consultațiile preventive
Consultațiile preventive, care se regasesc în pachetul de bază, "ar trebui scoase în afara programului de lucru în cabinet", este propunerea medicilor de familie.
Articol de Adriana Turea, 27 August 2014, 12:25
Medicii de familie propun scoaterea consultatiilor preventive, care se regasesc in pachetul de baza, in afara programului de lucru in cabinet, a declarat pentru Radio Romania Actualitati, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Tomis Constanta, medicul Laura Condur.
Aceasta este una din temele care vor fi discutate, la o luna si jumatate de la intrarea in vigoare a pachetului de baza, pana pe 30 august, la Neptun, la Conferinta Nationala a medicului de familie, unde se va marca si Ziua Nationala a Medicului de Familie.
De asemenea, medicii de familie vor o sistematizare mai buna a monitorizarii bolilor cronice. Ei cer in continuare autoritatilor sa gaseasca solutii pentru introducerea datelor medicale ale pacientilor in dosarul electornic, astfel incat ei sa-si faca meseria de medic si nu de operator IT.
Consultatiile preventive "durează prea mult"
Medicii de familie au constatat ca dureaza foarte mult consultatiile preventive incluse in pachetul de baza, la o luna si jumatate de la intrarea in vigoare a acestuia, spune presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Tomis Constanta, medicul Laura Condur:
”Ar trebui ca aceste consultatii preventive, care sunt absolut necesare, sa constituie niste servicii pentru medicul de familie in afara celor cinci ore de consultatii, pentru ca sunt laborioase, medicul trebuie sa acorde atentie speciala pacientului pentru preventie. Si atunci, ce facem cu cei care asteapta la usa si care trebuie consultati si care au o problema acuta de sanatate si aceasta ar fi o propunere ca in viitor sa fie servicii platite separat de activitatea de cabinet curativa”, a spus Laura Condur.
Consultatia preventiva nu se limiteaza doar la un simplu chestionar, fiecare intrebare trebuie dezvoltata, pacientul trebuie consultat si consiliat in functie de riscurile de boala pe care le poate avea. In privinta monitorizarii bolilor cronice, medicul Laura Condur a mentionat ca ar trebui sistematizata mai bine in cabinet, prin urmarirea unor repere clare ce ar trebui folosite in evolutia afectiunilor bolnavilor cronici.