Medicii si asistentele, "stresaţi de lipsa de personal"
Lipsa de personal din unităţile medicale duce la creşterea nivelului de stres la locul de muncă.
Articol de Radiojurnal, 03 Iunie 2016, 18:13
Lipsa de personal din unităţile medicale duce la creşterea nivelului de stres la locul de muncă - avertizează specialiştii.
Cei mai expuşi acestui fenomen sunt asistenţii medicali din secţiile de chirurgie - arată concluziile unei conferinţe pe această temă, organizată la Galaţi.
Reporter: Maria Măndiţa - Nivelul de stres profesional al asistentelor medicale a constituit temă de studiu, realizat şi prezentat de Anca Cioran, asistent medical la Spitalul Municipal Cluj.
Anca Cioran: La scorul total al epuizării profesionale la nivelu maxim de stres am avut 30 şi ceva la sută dintre repondenţi. Mai stresaţi sunt asistenţii din secţiile chirurgicale. Explicaţia: lipsa de personal.
Reporter: O lipsă de personal provocată de fenomenul de migraţie a asistenţilor.
Costel Gheorghe, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi: Principalele motive care îi fac să migreze în străinătate sunt: lipsa dotărilor necesare - medicamente, materiale sanitare - şi apoi salarizarea.
Reporter: De altfel, eliminarea discriminărilor de salarizare care afectează în prezent 61.000 de salariaţi din sănătate, temă ce urmează să fie discutată săptămâna viitoare de guvern, reprezintă o propunere a Centrului de cercetare şi dezvoltare socială "Solidaritatea". Directorul acestei asociaţii, Viorel Rotilă, vorbeşte şi de un alt proiect legislativ, identificat în urma altor studii realizate de centru.
Viorel Rotilă: Miza noastră, şi am înaintat ministerului şi actualului ministru un proiect în acest sens, o constituie înlocuirea sistemului de malpraxis cu sistemul de despăgubire al pacienţilor pentru daunele suferite.