Medicii recomandă moderaţie în aceste zile de Crăciun
Cu ocazia sărbătorilor medicii recomandă consumul moderat de alimente şi băuturi alcoolice pentru a preîntâmpina eventualele probleme de sănătate.
Articol de Marilena Frâncu, 25 Decembrie 2011, 13:28
Medicii ne recomandă să mâncăm moderat alimentele specifice sărbătorilor de iarnă, pentru a evita disconfortul şi problemele de sănătate.
Consumul de dulciuri şi alcool în exces trebuie să fie evitat, mai spun specialiştii.
Medicul coordonator al Ambulanţei Bucureşti, Alice Grasu are câteva sfaturi.
"Trebuie consumate multe fructe şi legume proaspete; de asemenea se va evita excesul de dulciuri. Cozonacul, care este un aliment al sărbătorilor bogat în nucă, în ciocolată, cacao, trebuie consumat dimineaţa, cel mult după masa de prânz, dar raţional, fără a face excese, niciodată seara. Se va însoţi cu un pahar de lapte sau cu un pahar de iaurt. Carnea de porc va fi întotdeauna însoţită de o cantitate considerabilă de legume, legume la grătar sau legume fierte. Trebuie evitat consumul de alcool excesiv", a spus Alice Grasu.
Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată în aceste zile de mai multe spitale din Bucureşti.
În toată ţara sunt unităţi sanitare şi farmacii care vor lucra cu program normal în această perioadă.
Pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în perioada sărbătorilor de Crăciun, bucureştenii pot apela la Spitalul Floreasca , Spitalul Universitar, Sf. Pantelimon, Sf. Ioan, Bagdasar-Arseni, Spitalul de Chirurgie Plastică precum şi Spitalul de Urgenţă Oftalmologică. Pentru copii, asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată de Spitalele Grigore Alexandrescu şi Marie Curie.
Zeci de farmacii vor avea program permanent, iar altele vor fi deschise doar a doua zi de Crăciun.
Serviciile de ambulanţă vor avea program normal, cu menţiunea că în această perioadă vor asigura şi eliberarea de certificate constatatoare de deces, solicitările populaţiei fiind preluate la nr. de telefon 112.
În ţară, unităţile de primiri urgenţe din toate spitalele din subordinea direcţiilor de sănătate publică judeţene vor funcţiona cu linii de gardă de profil şi vor acorda asistenţă medicală de urgenţă.
De asemenea, în fiecare oraş important din ţară va fi deschisă cel puţin o farmacie.