Medicii, nemulţumiţi de vaccinarea tinerilor în cabinetele lor
Medicii de familie se tem că dacă măsura de vaccinare a tinerilor în cabinetele lor nu va avea caracter de obligativitate, multe persoane vor rămâne nevaccinate.
Articol de Florin Lepădatu, 01 August 2012, 10:56
Medicii de familie sunt nemulţumiţi de faptul că vaccinarea elevilor şi a adolescenţilor trebuie să fie făcută la cabinetele lor şi nu în şcoli.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Rodica Tănăsescu, a precizat că o astfel de măsură ar trebui să aibă un caracter obligatoriu, altfel mulţi elevi vor rămâne nevaccinaţi.
"Pe noi nu ne deranjeză să vaccinăm aceşti copii. Problema reală este că la şcoală copii erau mai uşor prinşi şi avem îndoieli că vor veni la vaccinare, mai ales copiii mari.
Dacă nu există o modalitate de obligare - şi deocamdată legal nu există - dacă vom încerca să convingem domnişoarele că trebuie să se vaccineze anti-rubeolic, mi-e teamă că nu vor veni să se vaccineze şi asta poate însemna ca peste zece ani, când sunt gravide, o parte dintre ele să facă rubeolă şi să facă copii cu malformaţii majore", a spus Rodica Tănăsescu.
Ministerul sănătăţii susţine însă ca soluţia vaccinării de către medicii de familie este eficientă.
Consilierul ministrului, Paul Şerban, a declarat că, potrivit datelor oficiale, imunizarea în cadrul şcolar s-a realizat doar în proporţie de 70%.
"În ultimele luni au fost şi vreo câteva focare de rujeolă şi s-a constatat că s-ar putea să fie mai bine ca imunizarea să fie făcută la nivelul medicului de familie.
Exista posibilitatea ca în ziua când se făcea imunizarea la şcoală să chiulească copii sau părinţii să refuze imunizarea; probabil nici n-a stat nimeni să discute cu ei care ar fi pericolele dacă nu se imunizează şi atunci s-a luat această decizie", a explicat consilierul ministrului, Paul Şerban.
Programul naţional de imunizare prevede trei vaccinări pentru elevi, respectiv la şapte, nouă şi paisprezece ani.