Medicii de familie, semnal de alarmă: Difteria, amenințare pentru România
Medicii de familie le cer autorităţilor să intensifice măsurile de prevenire şi să se pregătească pentru combaterea difteriei
Articol de Adriana Turea, 21 Noiembrie 2019, 13:04
Medicii de familie le cer autorităţilor să intensifice măsurile de prevenire şi să se pregătească pentru combaterea difteriei, după ce în Ucraina au fost raportate cazuri de îmbolnăvire.
Potrivit Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, este nevoie urgentă de lansarea unui program naţional pentru vaccinarea populaţiei adulte expuse riscului de îmbolnăvire. Adriana Turea vine cu mai multe informaţii.
Reporter: Medicii de familie cer lansarea unui program care să cuprindă măsuri de susținere și compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conștientizare a populației.
Aceștia spun că ultimul vaccin din programul național de imunizare, care conține anatoxina difterică, se administrează la vârsta de 14 an, iar perioada de protecție în fața bolii este în medie de 10 ani.
În lipsa administrării unui rapel, la toți adulții de peste 24 de ani se creează condițiile apariției unei populații receptive, expuse riscului de îmbolnăvire.
De asemenea ei susțin că o consecință a fenomenului de reticență la vaccinare este faptul că există un procent important de copii și tineri, care au vârsta până în 24 de ani, fără schemă completă și protecție optimă, pentru că părinții nu au respectat Programul național de imunizare.