Medicii de familie refuză semnarea contractului cadru cu CNAS
Medicii de familie susţin că în noile condiţii contractuale, veniturile unui cabinet vor scădea în medie cu 20-25%. Termenul limită pentru semnarea noului contract cadru este 1 iunie.
06 Mai 2011, 18:43
Semnarea contractului între medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în România rămâne o etapă neconcretizată, procesul fiind întrerupt de nemulţumirile medicilor faţă de normele de aplicare, care urmează să reglementeze plăţile în sistemul sanitar.
Ultima rundă de negocieri a eşuat, iar medicii de familie ameninţă cu nesemnarea contractului dacă documentul rămâne în forma actuală.
Medicii au depus la minister un pachet de propuneri pentru legislaţia referitoare la activitatea lor, iar termenul limită pentru semnarea noului contract cadru este 1 iunie.
În ultimul an, relaţia dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a devenit una tensionată.
Medicii susţin că există probleme majore, nu doar în ceea ce priveşte noua formă a contractului cadru şi normele de aplicare ale acestuia, dar şi în privinţa multor hotărâri de guvern, care în forma actuală nu pot fi aplicate.
Medicii de familie nu sunt de acord ca finanţarea să se facă 50% în funcţie de numărul de pacienţi înregistraţi la un anumit doctor de familie şi 50 de procente în funcţie de numărul serviciilor medicale prestate de medicul respectiv şi nici ca medicul să aibă un plafon.
"Deocamdată, în afară de nişte promisiuni ale ministrului sănătăţii, că vom încerca să rezolvăm aceste lucruri împreună, în rest nu am rezolvat nimic.
"La nivelul Casei Naţionale de Asigurări, nu aş putea spune decât că am fost de foarte multe ori în ultimele opt luni şi de fiecare dată nu pot să spun decât că am pierdut timp, că niciodată nu s-au găsit soluţii, că s-a dorit numai bifarea consultării reprezentanţilor medicilor de familie, dar niciodată nu s-au găsit soluţii", spune preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu.
Finanţarea, "la nivelul anului trecut"
Medicii susţin că în noile condiţii contractuale, veniturile unui cabinet vor scădea în medie cu 20-25%, ceea ce, inevitabil, va duce la falimentarea cabinetelor.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, precizează că finanţarea pentru medicii de familie este la acelaşi nivel ca şi anul trecut, faţă de spitale, unde a scăzut cu 10 procente, iar prin această nouă formă a contractului cadru, România se aliniază celorlalte ţări ale UE în ceea ce priveşte controlul costurilor.
"Avem de-a face, din păcate, cu o conducere care după părerea mea, nu le reprezintă interesele, de multe ori, ci reprezintă interese proprii. Până anul trecut, finanţarea medicilor de familie se făcea printr-un mecanism foarte avantajos pentru dânşii. 90% din banii pe care îi luau, îi luau pentru faptul că aveau nişte liste cu pacienţi şi doar 10% pentru munca efectiv prestată", a declarat Lucian Duţă.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a mai declarat că în zilele următoare se vor purta discuţii şi cu ministerul sănătăţii, pentru a găsi noi soluţii.