Medicii de familie anunţă că ar putea renunţa la contractul cu CNAS
Medicii de familie anunţă că ar putea renunţa la contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dacă vor fi obligaţi să meargă la domiciliul persoanelor depistate pozitiv.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Octombrie 2020, 13:52
Medicii de familie anunţă că ar putea renunţa la contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dacă vor fi obligaţi să meargă la domiciliul persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus.
Vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Raluca Zoiţanu, a precizat că până în prezent a avut loc doar o videoconferinţă cu responsabili din Ministerul Sănătăţii şi medicii aşteaptă să fie consultaţi pentru a lua o decizie:
Raluca Zoițanu: „Colegii din țară, pentru că foarte mulți au o vârstă înaintată, au boli cronice. Au spus că dacă vor fi obligați să meargă la domiciliul pacienților COVID pozitivi, vor renunța la contractele cu Casa de Asigurări. Medicii de familie nu pot să meargă la domiciliul pacienților. La domiciliul pacienților trebuie să meargă ambulanța, ori cea de stat, ori cea privată, care este plătită de Casa de Asigurări, nu mai are plafon. Din martie ambulanțele private nu mai au plafon și pot să facă consultații la domiciliul fără număr. Noi toți lucrăm un număr de ore cu Casa de Asigurări la cabinet, văzând pacienți non-COVID și vorbim la telefon cu pacienții care au COVID și sunt acasă. Există soluții, nu trebuie folosiți medicii de familie drept carne de tun în lupta cu COVID.”
Potrivit RRA, citat de Rador, doctorul Raluca Zoiţanu a mai spus că pentru cele 14 zile de monitorizare a pacienţilor cu COVID-19, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, le-a promis 100 de lei de pacient, dar medicii de familie au solicitat un onorariu de 200 de lei, pentru zilele libere tariful cerut de ei fiind dublu.
Nelu Tătaru a anunţat zilele trecute că pacienţii confirmaţi pozitiv, dar asimptomatici, ar urma să fie evaluaţi la domiciliu şi monitorizaţi de către medicii de familie.