Medici americani asistă operații de cancer de piele în România
O echipă de medici americani vine la Bucureşti pentru a oferi asistenţă colegilor lor români în realizarea unor intervenţii chirurgicale de cancer de piele.
Articol de Marilena Frâncu, 27 Mai 2018, 14:14
O echipă de medici americani vine la Bucureşti pentru a oferi asistenţă colegilor lor români în realizarea unor intervenţii chirurgicale de cancer de piele.
Este vorba despre zece pacienţi aflaţi într-un stadiu avansat al bolii.
Operaţiile se vor desfăşura într-o clinică privată din Capitală la începutul lunii viitoare.
Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer de piele, iar informarea şi prevenţia sunt factori esenţiali pentru diagnosticarea timpurie a bolii. Reporterul nostru, Marilena Frâncu, are detalii.
Tehnica Mohs este o formă de tratament pentru carcinoamele cutanate, una din cele mai răspândite forme de cancer de piele a cărei apariție este legată de expunerea la razele ultraviolete.
Șeful echipei de medici români, medicul Mihaela Leventer a explicat pentru Radio România Actualități ce aduce în plus această tehnică de microchirurgie față de cea clasică.
Mihaela Leventer: Tehnica Mohs aduce în plus față de excizia chirurgicală clasică verificarea în timpul operației a întinderii tumorale și permite chirurgului să cartografieze tumora cu toate rădăcinile ei, să o extragă din țesut în mod controlat și la sfâșitul intervenției să poată să obțină vindecarea, fără să mai fie necesar tratament suplimentar, de tip radioterapie, de exemplu.
Reporter: Care este rata de succes?
Mihaela Leventer: 99,9%. Acel 0,1% este dat de agresivitatea tipului de celule care dau tumora.
Reporter: Cei 10 pacienți selectați au suferit de-a lungul anilor mai multe intervenții pentru înlăturarea țesutului tumoral de la nivelul pielii.
Intervențiile chirurgicale se vor desfășura sub anestezie locală, fără a periclita viața bolnavului cu o recuperare în aproximativ 7-10 zile. Acțiunea face parte dintr-un program de colaborare internațională care are ca scop instruirea medicilor în această tehnică timp de un an de zile și este coordonat de Academia Americană de Dermatochirurgie