Medicamentele generice ar putea fi prescrise după un barem
"Un generic nu este un medicament prost. Are aceeaşi substanţă activă", spune preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Articol de Marilena Frâncu, 17 Septembrie 2015, 07:20
Autorităţile din Sănătate iau în calcul prescrierea de medicamente generice după un barem pentru a încuraja utilizarea lor.
Medicamentele generice au aceeaşi substanţă activă ca şi cele originale, însă sunt mai ieftine, iar în prezent, sumele decontate de Casa Naţională pentru acestea reprezintă aproape 30% din totalul bugetului alocat.
Procentele practicate în alte ţări variază între 30 şi 40%, spune ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care crede că este necesar un studiu de impact înainte de implementarea unei astfel de măsuri.
În plus, trebuie pornit de la principiul conform căruia medicul are dreptul să prescrie ceea ce crede că îi face bine pacientului.
"Sunt câteva state care au o anumită cotă pentru prescrierea de medicamente generice. Este doar o discuţie la Casa de Asigurări de Sănătate, la Agenţia Medicamentului. E o propunere pe care o au şi cei de la generice şi pe care noi am decis să o luăm în calcul", a spus Nicolae Bănicioiu.
În opinia preşedintelui Casei Naţionale, Vasile Ciurchea, există medici care preferă prescrierea de medicamente originale, astfel încât el crede că este necesară o educaţie a acestora, dar şi a pacienţilor.
"Un generic nu este un medicament prost. Are aceeaşi substanţă activă. Dacă corpul medical spune că un generic nu are efectul originalului, atunci ar trebui să vedem de ce", a afirmat Vasile Ciurchea.
Companiile producătoare de medicamente generice atrag atenţia că 1.200 de medicamente riscă să iasă de pe piaţa românească, deoarece au devenit nerentabile.