Măsurile pentru reducerea deficitului bugetar, discutate în cadrul Consiliului Tripartit de Dialog Social de reprezentaţi ai Guvernului, Patronatelor şi Sindicatelor
După întâlnirea de la Palatul Victoria patronatele par a fi mulțumite pentru că ele au obținut promisiunea că noile măsuri fiscale vor fi puse în practică de la 1 ianuarie 2024.
Articol de Andrei Şerban, 20 Septembrie 2023, 20:44
Măsurile pe care Executivul le are în vedere pentru reducerea deficitului bugetar au fost discutate, astăzi, şi în cadrul Consiliului Tripartit de Dialog Social de reprezentaţi ai Guvernului, Patronatelor şi Sindicatelor.
După întâlnirea de la Palatul Victoria patronatele par a fi mulțumite pentru că ele au obținut promisiunea că noile măsuri fiscale vor fi puse în practică de la 1 ianuarie 2024.
Nici TVA-ul pentru Horeca nu se va modifica, ceea ce este un lucru bun pentru companiile din acest domeniu, aşa cum subliniat reprezentantul patronatelor, Florin Jianu.
Florin Jianu: Rămâne cota de 9% TVA pentru Horeca, un lucru foarte bun pentru acest sector. Dacă ar fi crescut TVA-ul, am fi pierdut cu totul competitivitatea cu vecinii noștri bulgari.
Sindicatele au declarat că nu sunt mulțumite cu faptul că voucherele de vacanță vor fi acordate doar bugetarilor cu salarii de până la 8.000 lei, inclusiv, și că se va umbla și la banii suplimentari pentru hrană pentru unele categorii de bugetari. Ele au spus că executivul nu va câștiga mult și că această măsură va încuraja evaziunea fiscală în comerţ și în turism.
Bogdan Hossu, din partea Cartelului Alfa: Nu face decât să creeze o problemă care nu va avea o structură benefică pentru bugetul de stat. Din contră, va fi o scădere a numărului de utilizatori pentru cele două servicii, căci serviciile respective reprezintă de fapt un mecanism principal de combatere a evaziunii fiscale în domeniul comerțului, respectiv în domeniul turismului.
Bogdan Hossu a mai spus că de la 1 octombrie salariul minim va crește la 3.300 lei, după cum i-a informat guvernul, și că după aceea va avea loc o nouă întâlnire pentru a se discuta noua valoare a salariului minim, care va fi de la 1 ianuarie 2024.
Şi membrii societăţii civile au fost consultaţi astăzi. Premierul Marcel Ciolacu le-a spus acestora că reformele vor ţine cont de interesul public servit de ONG-uri şi că vor fi evitate situaţiile în care activitatea să le fie afectată de modificările fiscal-bugetare aflate în dezbatere publică.
De cealaltă parte, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale au agreeat ideea introducerii obligaţiei auditării financiare în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor şi au susţinut că abuzurile cu privire la destinaţia fondurilor provenite din sponsorizări pot decredibiliza activitatea ONG-urilor.