Măsurile necesare pentru salvarea zonei euro, amănate
Premierul Emil Boc a declarat că temele de discuţie care au avut loc la Cotroceni, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, "au vizat perspectivele economice interne şi internaţionale în baza concluziilor Consiliului European".
24 Octombrie 2011, 14:50
Premierul Emil Boc a enumerat, pe scurt, cele trei teme importante, discutate la Cotroceni, de şeful statului, premier, guvernatorul BNR şi miniştri, la o zi după şedinţa Consiliului European.
Toate temele dezbătute au legătură cu Europa şi contextul internaţional, iar premierul Emil Boc a subliniat importanţa unei abordări economice prudente în viitorul apropiat.
Emil Boc a declarat că "temele de discuţie au vizat perspectivele economice interne şi internaţionale în baza concluziilor Consiliului European. În al doilea rând, absorbţia fondurilor europene şi trei, pregătirea delegaţiei Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional".
Mesajul de bază este acela al unei prudenţe maxime, într-un context internaţional extrem de dificil, context economic dificil care, din nefericire, afectează şi România.
Dacă Emil Boc a fost succint în exprimare, ministrul muncii, Sulfina Barbu, şi ea prezentă la reuniunea de la Cotroceni, a explicat că prudenţa maximă se referă la pregătirea programului Guvernului, în vederea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.
Potrivit ministrului muncii "în primul rând, fondurile europene - este o prioritate. Şi pentru fondurile europene, creşterea gradului de absorbţie este şi o necesitate, atât pentru bugetul pe anul acesta, cât şi pentru bugetul pe anul următor".
De asemenea, Sulfina Barbu a precizat că "din fericire, avem proceduri finalizate prin care verificarea plăţilor pe fondurile europene, pentru că nu este suficient să o contractăm, important este să aducem banii pentru aceste proiecte europene şi este o prioritate zero.
Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan, la întâlnire au participat premierul Emil Boc, miniştri deţinători ai portofoliilor economice, precum şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
Şeful statului va face o declaraţie de presă, pe care Radio România Actualităţi o va transmite în direct şi în format Live Text pe acest site.