Măsuri pentru stoparea defrişărilor ilegale de pădure
Atât liberalii cât şi premierul Victor Ponta se declară pregătiţi să găsească măsurile concrete care pot fi luate pentru stoparea defrişărilor ilegale de pădure.
Articol de Radiojurnal, 16 Mai 2015, 19:10
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere publică două proiecte de ordonanţă de urgenţă care prevăd suspendarea temporară a exporturilor de material lemnos, precum şi monitorizarea livrărilor intracomunitare de buşteni, cherestea şi lemn de foc prin instituirea licenţelor de supraveghere care vor fi emise de Institutul Naţional de Statistică.
Cele două acte normative ar putea fi aprobate în şedinţa de săptămâna viitoare a guvernului şi au în vedere combaterea fenomenului defrişărilor ilegale, după cum se arată într-un comunicat al ministerului de resort.
Potrivit Institutului de cercetări şi amenajări silvice, în ultimii şase ani volumuld e lemn recoltat din pădurile României a depăşit cu aproape 50% cota maximă legal admisă, ceea ce a adus pierderi majore bugetului de stat şi a afectat mediul natural.
În aceste condiţii executivul consideră necesară sistarea temporară până pe 31 august a tuturor exporturilor de masă lemnoasă, iar mai apoi emiterea unor licenţe de monitorizare a livrărilor de astfel de materiale în tot spaţiul comunitar.
Licenţa se va elibera pentru fiecare operaţiune de export sau de livrare intracomunitară şi va conţine elemente de identificare ale emitentului, ale solicitantului, ale provenienţei masei lemnoase, încadrarea tarifară a acesteia, sortimentul de material lemnos, special, cantitatea exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia modalitatea de transport în afara ţarii şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere a frontierei României în cazul livrărilor intracomunitare.
Licenţele respective vor funcţiona până la sfârşitul acestui an, după cum prevede ordonanţa guvernului lansată astăzi în dezbatere publică.
PNL şi PSD susţin că au soluţii pentru tăierile ilegale de pădure
Liberalii vor promova o nouă iniţiativă legislativă de modificare a Codului Silvic, după ce acesta va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit deputatului PNL Nini Săpunaru, formaţiunea sa va susţine în continuare introducerea unei prevederi în Codul Silvic care să impună respectarea planului de exploatare a suprafeţelor mici de pădure şi a amenajărilor silvice.
"Am votat prima oară împotriva acestui Cod, tocmai datorită acestor tăieri fără amenajament, care este pur şi simplu o mită electorală a PSD. PSD iar şi-a dat în stambă şi au făcut încă o chestie de mită electorală", a spus Nini Săpunaru.
Şi premierul Victor Ponta a vorbit astăzi, la Târgu Jiu, despre măsurile concrete care pot fi luate pentru stoparea defrişărilor ilegale de pădure.
"Şi preşedintele, şi eu, şi Parlamentul putem să colaborăm ca să oprim un fenomen care există de mulţi ani în România şi anume, fenomenul despăduririlor ilegale şi al acestei pieţe ilegale, în sensul în care miercuri să adoptăm ordonanţa care interzice exportul de buşteni, în sensul în care întărim Garda de Mediu şi toată Jandarmeria Montană şi toţi cei care au atribuţii de combatere, în sensul în care extindem Radarul Pădurilor, măsuri concrete, prin care facem ceva", a declarat prim-ministrul.
O declaraţie consemnată de corespondentul nostru Răzvan Stoichiţoiu.