Măsuri pentru reluarea activității instanțelor și parchetelor
Articol de Diana Surdu, 06 Mai 2020, 11:57
Ministerul Justiţiei a elaborat un document de politică publică, cu recomandări adresate magistraţilor, grefierilor şi personalului de specialitate, pentru reluarea activităţii complete a instanţelor de judecată şi parchetelor, după încetarea stării de urgenţă.
Potrivit acestui document, ministerul va continua aprovizionarea instanţelor de judecată şi a CSM cu echipamente de protecţie - măşti şi mănuşi chirurgicale, ochelari de protecţie sanitară şi chiar combinezoane de protecţie sanitară, pe lângă suplimentarea bugetelor instanţelor cu sume considerabile.
Se recomandă fiecărei instituţii din sistemul judiciar întocmirea unui plan de reluare graduală a activităţii, urmărind protecţia sanitară a tuturor celor care intra in instante.
Ministerul subliniaza necesitatea reluarii activitatilor de urmarire penala si de judecata dar cu respectarea mai multor reguli generale in continuare - precum respectarea distanţei sociale (minimum 1,5 m), desfăşurarea activităţii în intervale orare diferite, chiar şi sâmbăta, după caz, limitarea accesului publicului în sala de judecată, chiar dacă şedinţele rămân publice, limitarea numărului de cauze pe şedinţa de judecată, prioritizarea soluţionării cauzelor care se judecă fără citarea părţilor, utilizarea sistemului de videoconferinţă, dacă acesta este tehnic posibil.
Totodata ministerul mai recomanda printre altele încurajarea celor care pot lucra de acasă, obligativitatea purtării de măşti/mănuşi de protecţie în interiorul instituţiilor judiciare, suspendarea activităţilor la anumite intervale de timp pentru aerisirea sau dezinfectarea spaţiilor de lucru/săli de şedinţă, săli de audiere si alte masuri.
De asemenea planul contine si masuri pentru accesul în sediile instanţelor/parchetelor - utilizarea termoscanerelor la intrarea în instituţiile judiciare cu trafic mare de persoane si instalarea la instanţele/parchetele cu trafic mare de tuneluri de dezinfectare. Ministerul precizeaza ca pana în prezent, suma utilizată de Curţile de Apel pentru achiziţionarea materialelor de protecţie SARS-CoV-2 a fost de 1,2 milioane de lei si mai au la dispozitie aproape 2 milioane de lei.
(PH)