Măsuri pentru reducerea birocrației din sistemul sanitar
Autorităţile sanitare vor ca în următoarele trei luni să finalizeze toate modificările legislative care vor reduce birocraţia din sistemul sanitar.
Articol de Marilena Frâncu, 11 Ianuarie 2018, 18:41
Autorităţile sanitare vor ca în următoarele trei luni să finalizeze toate modificările legislative care vor reduce birocraţia din sistemul sanitar.
Anunţul a fost făcut astăzi într-o conferinţă de presă de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mihai.
El a spus că una dintre modificări le va da dreptul medicilor de familie să prescrie reţete compensate în baza scrisorilor medicale primite de la specialiştii din spitale, fără să mai existe pericolul unei imputări viitoare, aşa cum se întâmpla până acum.
Laurenţiu Mihai: Obligaţia medicului din spital este să emită atât scrisoarea medicală, cât şi reţetă. Se mai întâmpla că nu se emitea şi reţeta, astfel încât pacientul ajungea cu scrisoarea medicală la medicul de familie, era obligaţia, şi legală, şi morală, a medicului de familie să scrie o reţetă comensată pentru pacient, conform indicaţiilor din scrisoarea medicală, numai că se ajungea că îi e imputată medicului de familie acea reţetă în specialitatea în care el nu avea competenţă să o emită. Se redefineşte medicul prescriptor, astfel încât medicul de familie să poată emite respectiva reţetă numai pe baza scrisorii medicale fără să-i mai fie imputat.
Realizator: Reprezentanţii medicilor de familie au salutat propunerile CNAS, însă au subliniat că încă aşteaptă un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte reducerea documentelor care le sunt solicitate.
Aproape toţi medicii de familie au semnat actele adiţionale de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate şi cele pe perioadă determinată.
Ei sunt însă în continuare nemulţumiţi de subfinanţare, de birocraţie şi de deficienţele sistemului informatic şi au spus că pe viitor vor găsi alte forme de protest, dacă nu le vor fi rezolvate revendicările