Măsuri de restricționare pentru exportul de medicamente
România are cele mai mici prețuri din UE la medicamente, ceea ce încurajează exporturile, în detrimentul consumului intern, spune directorul ARPIM, Dan Zaharescu.
Articol de Mira Gomboş, 11 Ianuarie 2014, 18:45
Ministerul Sănătății intenționează să interzică pe o perioadă de 6 luni exporturile pentru substanțele active aflate pe noua listă de compensare, măsura fiind justificată prin faptul că pacienții trebuie să beneficieze la timp de tratamentele prescrise.
Țara noastră are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană la medicamente, ceea ce încurajează exporturile, în detrimentul consumului intern, susține directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.
"Soluția ar fi o metodologie de prețuri pentru medicamente care să echilibreze situația în comparație cu celelalte țări din UE. Ar putea să existe soluții pentru neutralizarea acestui preț mai mare, există soluții pe plan european, există mecanismul prețurilor duale, pețurilor de decontare. Deci sunt soluții care ar permite în anumite situații protejarea pacienților români", a spus Dan Zaharescu.
Ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, admite că prețurile mici ale medicamentelor românești determină exportarea acestora și spune că, tocmai de aceea, se impun măsuri de restricționare pentru vânzarea în alte țări, cel puțin în următoarea perioadă.
"Într-adevăr avem un sistem de calculare a prețurilor la medicamente care de mai mulți ani dezavantajează producătorii internaționali, în sensul în care în România ajung să aibă prețul cel mai mic din Europa și atunci este tentant exportul din România către alte țări. Am convenit cu ei ca pe prima parte a anului 2014, deci până la 30 iunie, să utilizăm aceleași prețuri pe care le-am utilizat și în 2013 la medicamente și după 1 iulie să discutăm o modalitate nouă de stabuilire a prețurilor la medicamente care, chiar dacă la intrarea în țară ar fi un pic mai mare decât în prezent, la decontare, deci ce suportă Casa, ce suportă fondul să fie la fel ca în prezent", a declarat Eugen Nicolaescu.
Ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, a mai anunțat că lista de medicamente compensate va fi reactualizată semestrial, anul acesta, și trimestrial, în 2015, pentru ca bolnavii să aibă acces la cele mai noi tratamente.