Măsuri de menținere a ordinii publice în ziua alegerilor
Articol de Radiojurnal, 27 Septembrie 2020, 07:01
Peste 40.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri sunt mobilizați pentru a menține ordinea publică astăzi, în ziua alegerilor. Ministerul Afacerilor Interne le-a recomandat serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor să asigure program cu publicul și azi între orele 7:00 și 21:00. Reporterul RRA, Cătălin Radu, cu detalii.
Reporter: Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor manifesta toleranță zero în cazurile de încălcare a legii, indiferent de opțiunile politice ale persoanelor implicate, a avertizat purtătorul de cuvânt al instituției, Monica Dajbog.
Monica Dajbog: Precizez că în ziua votului vor fi organizate filtre rutiere în întreaga țară pentru a preveni așa-zisul turism electoral. Vă reamintim că pentru ziua votului au fost dispuse de către autoritățile competente o serie de măsuri speciale de protecție în contextul pandemiei de COVID-19, conform regulilor de protecție sanitară. Se vor stabili circuite separate de intrare și de ieșire din secțiile de votare și localul de vot dacă spațiile destinate secţiilor de vot permit acest lucru. Accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți în același timp mai mult de cinci alegători și să se respecte distanțarea de minim un metru între persoane.
Reporter: Pentru soluționarea cu operativitate a cererilor privind eliberarea cărților de identitate s-a recomandat serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor să lucreze inclusiv astăzi între orele 7:00 și 21:00.
Reamintim că la aceste alegeri pot vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc astăzi această vârstă, dar și cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene altele decât România, care au domiciliul sau reședința în țara noastră. Dreptul de vot se exercită numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință.
Cetățenii români pot vota în baza uneia dintre următoarele acte: cartea sau buletinul de identitate, cartea de identitate provizorie, pașaportul diplomatic sau cel de serviciu.
Elevii din școlile militare pot vota în baza carnetului de serviciu militar. Cetățenii Uniunii Europene pot vota în baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.
(PH)